Fietsen en twee keer rennen tijdens de Keistad triathlon vanwege 'poepbacterie'

Een controleur checkt het water in de Eem.
Een controleur checkt het water in de Eem. © 365press
Amersfoort - Een domper voor de deelnemers van de Keistad triathlon die zondag voor de zevende keer wordt gehouden: het zwemonderdeel gaat niet door. Na een tweede meting gisteren in de Eem is een tien keer te hoge concentratie van de E. colibacterie gemeten. Die komt voor in de darmen van mensen en kan verschillende klachten en ziektes veroorzaken.
De organisatie zegt in een bericht op Facebook te balen van deze beslissing. "Maar gezondheid gaat boven alles. Even door de zure appel heen maar we gaan er sowieso een feestje van maken en hopen op jullie begrip." De triathlon wordt nu een 'run-bike-run'.
Kandidaten konden zich in Amersfoort inschrijven in verschillende klassen, van de jeugd tot de Olympische triatlon (43 kilometer fietsen, 10 kilometer hardlopen en 1,5 kilometer zwemmen). Inschrijven is inmiddels niet meer mogelijk. Naar verwachting gaan dit jaar zo’n 800 deelnemers van start en wordt er van 9:30 tot 17:00 uur gesport in en om het centrum van Amersfoort. Vorig jaar renden en fietsen in totaal 960 mensen mee. Ook toen kon er niet worden gezwommen vanwege te veel blauwalg in het water.
Om de wedstrijd veilig te laten verlopen worden, in overleg met de gemeente Amersfoort, politie en Veiligheidsregio Utrecht, meerdere verkeersmaatregelen genomen. Een aantal straten worden tijdelijk geheel of gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer van 9.00 tot 17.00 uur. De afsluitingen en alternatieve routes staan op de website van de Keistadtriathlon.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.