Stijgende kosten maar de Sint afbestellen lijkt geen optie

In 2021 maakte Sinterklaas een rijtoer door alle wijken in Amersfoort.
In 2021 maakte Sinterklaas een rijtoer door alle wijken in Amersfoort. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De kans is groot dat Sinterklaas dit jaar niet met een pakjesboot arriveert in de Eemhaven. Een intocht met een boot is prijzig en daarom wordt er gedacht aan een ander vervoermiddel, schrijft De Stad Amersfoort. Een tocht door allerlei wijken, zoals in het tweede coronajaar, is een mogelijkheid. Alle raadsleden zijn het erover eens dat de goedheiligman hoe dan ook naar de Keistad moet komen.
Wie weet meert Sinterklaas met zijn pieten wel aan op de Insteekhaven op bedrijventerrein Isselt. Maar het is ook mogelijk dat hij helemaal niet met de boot komt op zaterdag 18 november, maar met de auto of te paard. Dit bleek bij de raadsvergadering afgelopen dinsdag. De keuze voor een andere plek dan de Eemhaven, zo vlak bij de binnenstad, heeft te maken met de veiligheid. Maar ook met geld. De oplopende kosten worden veroorzaakt door de strenge veiligheidseisen van de steeds grotere stad, zo meldde burgemeester Lucas Bolsius, maar vooral door hogere tarieven. In coronatijd is een tekort ontstaan aan personeel in zowat alle sectoren.

15.000 euro tekort

Ondertussen kampt ook het Amersfoortse Sint-comité met stijgende kosten en minder beschikbare vrijwilligers. Het comité zei nog 15.000 euro extra nodig te hebben. Dat lijkt een klein bedrag maar Bolsius en wethouder Tyas Bijlholt gaven aan dat er geen ‘potje’ is waar ze dit bedrag even uit kunnen halen. Er moeten dus ‘keuzes’ worden gemaakt, al werd niet duidelijk welke.
Hierna werd vooral besproken wie over de veiligheid gaat. Bolsius en Bijlholt zeiden graag van de raad te horen of dit een taak is van de gemeente of van de Sint-organisatie. Daar werd verschillend over gedacht. De raadsleden kwamen er niet goed uit. Eén ding werd wel geconcludeerd: de Sint moet komen, maar het mag desnoods een afgeslankt feestje worden. De verantwoordelijkheid ligt allereerst bij het comité, maar de gemeente wil bijspringen als dat moet.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.