Wethouder Alexandra Kolkman legt haar functie neer: 'Met pijn in het hart'

Alexandra Kolkman
Alexandra Kolkman © Nieuwsplein33
Leusden - Alexandra Kolkman (49 jaar, Lokaal Belangrijk) heeft vanmiddag aangekondigd te stoppen als wethouder in Leusden. Dat heeft te maken met persoonlijke omstandigheden die zij privé wil houden. Frank de Wit (69 jaar), de huidige fractievoorzitter, is door de fractie voorgedragen om Kolkman op te volgen.
Kolkman legde haar taken eerder al tijdelijk neer. Kort voor het zomerreces keerde ze terug. In een andere samenstelling van wethouders, als gevolg van de bestuurscrisis die half december vorig jaar begon, nam Kolkman de portefeuille financiën over van Wim Vos (CDA). Verder had zij de portefeuille cultuur onder haar hoede.
Het aftreden valt Kolkman zwaar. "Het is met pijn in het hart, maar ik ben elders nodig. Ik kijk met trots maar ook veel vreugde terug op de hele periode." Met name de oppositie was in de maanden na de verkiezingen kritisch op het functioneren van Kolkman. Voor de VVD was het gebrek aan daadkracht van onder andere wethouder Kolkman reden om de stekker uit de coalitie te trekken.

Harde woorden

De bestuurscrisis en de harde woorden die soms vielen over het functioneren van Kolkman staan volgens haar los van het besluit dat ze nu neemt. "Als je niet tegen kritiek kunt moet je hier niet aan beginnen. Maar het was zeker een behoorlijk dal toen de VVD de stekker eruit trok. Ik ben wel echt trots op de nieuwe coalitie." Het deels nieuwe college van burgemeester en wethouders noemt Kolkman een "mooie groep mensen en heel hecht."

De huidige coalitie bestaat uit Lokaal Belangrijk, het CDA en Sociaal Leusden. De vorige coalitie - bestaande uit Lokaal Belangrijk , CDA en VVD - strandde in december vorig jaar na het plotselinge opstappen van de VVD.

Sociaal Leusden is de eenmansfractie van Guus van Ginkel. Hij ging vanwege politieke onenigheid weg bij de SP maar gaf zijn zetel niet terug en ging verder onder de naam Sociaal Leusden.

Wethouders Alexandra Kolkman (Lokaal Belangrijk) en Wim Vos (CDA) bleven zitten als wethouders, maar wel met andere portefeuilles. Voor Lokaal Belangrijk kwam Jan Kramer als nieuwe wethouder in het team. Voor Sociaal Leusden nam Marleen Treep zitting in het college.

Fractievoorzitter Frank de Wit staat klaar om Kolkman op te volgen, als de gemeenteraad daarmee instemt. Kolkman verlaat de politiek niet, maar wil terugkeren als raadslid. Wie de nieuwe fractievoorzitter moet worden is nog niet bekend. De fractie van Lokaal Belangrijk denkt dat De Wit de juiste persoon voor deze functie is en hijzelf hoopt op een prettige samenwerking met de gemeenteraad. Wat hem betreft is Lokaal Belangrijk als nieuwkomer niet heel warm ontvangen. "Vertrouwen kun je verspelen of waarmaken. Wij hebben niks verspeeld maar ook geen vertrouwen gekregen."
(Artikel gaat verder onder de foto).
Alexandra Kolkman (en Frank de Wit
Alexandra Kolkman (en Frank de Wit © Nieuwsplein33
Hoewel De Wit als raadslid eerder soms stevige woorden gebruikte in de raadzaal, zegt hij dat dit nu niet meer zal gebeuren. "De omkeer is in gang gezet. Het gaat nu al heel anders." Kolkman vult aan: "Ik denk dat er aanvankelijk sprake was van wantrouwen ten opzichte van sommige personen. Soms ook afgunst door het succes van Lokaal Belangrijk. Ik hoop op meer synergie en gedragenheid."

Verzet

Alexandra Kolkman was in het verleden politiek actief bij de VVD. Samen met een paar anderen richtte zij Lokaal Belangrijk op. Verzet tegen de plannen van de gemeente om duurzame energie op te wekken met zonnevelden in het buitengebied en grote windturbines bracht de oprichters samen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kwam Lokaal Belangrijk als nieuwkomer met zeven zetels en daarmee als grootste fractie in de gemeenteraad. Op 28 september gaat de raad in gesprek over het aftreden van Kolkman en zal besluiten of er ingestemd wordt met de voordracht van Frank de Wit als nieuwe wethouder.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.