Regenwater in plaats van drinkwater om het toilet door te spoelen

Amersfoort - Voor het doorspoelen van het toilet, het sproeien van de tuin en het doen van de was gebruiken Cecile Knops en haar man regenwater. Een tank in de tuin met een inhoud van 5000 liter voorziet hen van dat water, meldt RTV Utrecht. "We willen bewuster bezig zijn met water en vonden dit een logische stap."
"Dit is gewoon regenwater", zegt Cecile Knops terwijl ze naar de draaiende wasmachine kijkt. Het water dat in de trommel zit, komt vanuit een watertank in de tuin. Bij de bouw van de woning in Amersfoort kozen Cecile en haar man ervoor om zoveel mogelijk drinkwater te besparen. "Via onder andere de grond en de regenpijp vanaf het dak komt dat water via een filter in de tank", legt Knops uit. "Zo wordt het zand eruit gefilterd en heb je eigenlijk schoon water."
Een duurzamere keuze, waarmee ze jaarlijks ruim een kwart van hun drinkwaterverbruik hebben verminderd. "We vinden het belangrijk om daar bewuster mee om te gaan, want langzaam ontstaat er een tekort."
Regenwater om het toilet door te spoelen?
Ze is lang niet de enige met zo’n tank in de tuin. Ook D66-raadslid Wytse Dassen liet een aantal jaar geleden een regenwatertank in zijn tuin aanleggen. "Het is een stukje bewust omgaan met producten die niet vanzelfsprekend zijn."
Het liefst zou hij zien dat het college bij nieuwe woonprojecten het aanleggen van een watertank verplicht stelt. "Bij grondgebonden woningen werkt dit systeem goed. Daarnaast kunnen we als gemeente een goede stap zetten richting een duurzaam, toekomstbestendig plan." Het verplichten van een watertank is nu niet mogelijk.
Landelijk struikelblok
Dat heeft te maken met het Bouwbesluit. Dat is een document, vastgesteld in Den Haag, waarin staat aan welke eisen een (nieuwe) woning moet voldoen. Dat gaat om bouwtechnische onderdelen, maar ook veiligheid en energiezuinigheid. Een gemeente kan lokaal geen extra verplichtingen toevoegen. "In Amersfoort kunnen we dus niet zeggen dat we bij nieuwe grondgebonden woningen een watertank verplichten. Dat moet eerst landelijk worden vastgesteld", legt Dassen uit.
Toch vindt hij het belangrijk dat de gemeente een grotere rol gaat spelen in het besparen van drinkwater. Daarom dient de partij een motie in, waarin het de gemeente vraagt om met waterbedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars te kijken naar watervriendelijke nieuwbouwprojecten. "Veel mensen geloven dat schoon drinkwater uit de kraan vanzelfsprekend is, maar dat is niet zo", zegt hij.
Grote tekorten
In april luidde het RIVM de noodklok: zonder maatregelen is er in 2030 kans op een groot landelijk drinkwatertekort. "Dat komt onder andere doordat de bevolking is gegroeid. Door klimaatverandering (warme zomers) is er meer drinkwater nodig, maar is er minder beschikbaar", stelt het Rijksinstituut in een onderzoek.
"We hebben als stad de ambitie om 1000 woningen per jaar te bouwen", zegt Dassen. "Dat levert een gigantische extra vraag aan drinkwater op." Water waarvan nog niet zeker is of het er ook is. "Daarom moet de gemeente actief op zoek naar naar alternatieven." Het aanleggen van al die watertanks is niet goedkoop. "Voor de consument niet, maar ook voor de gemeente is het niet betaalbaar", zegt Dassen. "Maar een nieuw waterwingebied realiseren kost ook heel veel geld."
Droge zomers
De droge zomers zorgen nu al af en toe voor minder water uit de kraan. Zeker op piekmomenten kan Vitens kort de druk verlagen als dat nodig is. De dagvoorraad is volgens het bedrijf niet berekend op extreme pieken als veel mensen tegelijkertijd grote hoeveelheden water gebruiken. Daarom is vaak het advies om niet te lang te douchen en de tuin niet te sproeien.
Die droge zomers zijn ook meteen het nadeel van de watertank. "Als het niet regent, vult het ook niet", zegt Cecile. In de zomer van 2021 had ze zeven weken een lege tank in de tuin liggen. "Het is dan echt wachten op de volgende bui." Dat betekent niet dat ze het toilet niet door kan spoelen. "Het systeem schakelt dan weer naar leidingwater."
Toch is ze zeer tevreden over de tank. "In de zomer mag hij dan af en toe leeg zijn. De rest van het jaar bespaar ik behoorlijk wat liter drinkwater."