Omwonenden toekomstig azc Leusden laten van zich horen: 'Er is enorm veel onrust en bezorgdheid'

© Gemeente Amersfoort
Leusden - Bewoners van de Speelkamp en directe omgeving proberen te voorkomen dat er jonge asielzoekers worden opgevangen in een voormalig kantoorpand. De Leusder Krant meldt dat de omwonenden in een brief, gericht aan het gemeentebestuur, de oproep doen doen om niet mee te werken aan procedures die de opvang mogelijk maken.
"Bij de bewoners van Speelkamp en omliggende straten is er enorm veel onrust en bezorgdheid over de komst van de vluchtelingen’", aldus de briefschrijvers. Ze wijzen op een petitie over het onderwerp die inmiddels 579 keer is getekend. Ook lieten de verontruste bewoners eerder van zich horen in een opiniestuk in de Leusder Krant.
De gemeente Leusden gaat 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) opvangen aan de Speelkamp 22. Het gaat om een periode van maximaal tien jaar. Volgens de bezwaarmakers gaat juist deze groep relatief vaak gepaard aan incidenten. Dat zou blijken uit landelijke cijfers. ,,Dat wordt bevestigd door het nieuwsbericht van 18 augustus, waar in Papendrecht in een groep van 50 AMV’ers een grootschalige vechtpartij plaatsvond, waar zelfs politie aan te pas moest komen om de rust te herstellen’’, aldus de bewoners in de brief.
In de brief benadrukken de opstellers dat er geen sprake is van racistische of materialistische redenen voor het verzet tegen de komst van de groep jonge, alleenstaande asielzoekers die tot nu toe in een Leusdens hotel onderdak vonden. ,,Wij gunnen de groep vluchtelingen uit het Van der Valk een prettige en succesvolle inburgering.’’
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.