Straattheaterfestival Spoffin trekt flink minder bezoekers, regen waarschijnlijk spelbreker

Een voorstelling tijdens straattheaterfestival Spoffin
Een voorstelling tijdens straattheaterfestival Spoffin © Ewerdt Heideman / De Stad Amersfoort
Amersfoort - Straattheaterfestival Spoffin heeft over het gehele weekend ongeveer 30.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er 40.000. De regen speelde de dertiende editie van het festival parten. Meerdere voorstellingen moesten verplaatst worden naar een ander tijdstip.
Artistiek leider Alfred Konijnenbelt kijkt desondanks terug op een geslaagd Spoffin 2023, zegt hij in een persbericht. "Er zijn zo veel mooie dingen langsgekomen. Kleine, intieme voorstellingen, maar ook grote waar je niet omheen kon." Tijdens het straattheaterfestival worden midden op straat theater-, dans,- en circusoptredens gegeven. Bezoekers wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te doen.
De Amersfoortse danseres Estrella Smith
De Amersfoortse danseres Estrella Smith © Ewerdt Heideman / De Stad Amersfoort
Ieder jaar kiest Spoffin een focusland uit, en dit jaar lag de focus op Italië. Het land heeft volgens Konijnenbelt de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van straat- en locatietheater. Dit jaar werd ook de VKZ Spoffin OFF Award weer uitgereikt. Het Nederlandse dansgezelschap Collectief DansBlok uit Leiden ontving de prijs gisteren. Daaraan zit ook een geldprijs gekoppeld van 2500 euro voor het maken van een nieuwe voorstelling.
Bezoekers op het festival Lepeltje Lepeltje
Bezoekers op het festival Lepeltje Lepeltje © Goos Hengeveld
Gelijktijdig met Spoffin vond ook foodfestival Lepeltje Lepeltje plaats. In het Burgemeester Brouwerplantsoen konden bezoekers terecht om te proeven uit lokale keukens. Bezoekersaantallen voor dit festival waar mensen gratis naar binnen konden zijn niet bekend. Volgens Jiska Roewen van Kultlab, de organisatie achter Lepeltje Lepeltje, is het festival afgaande op foto's wel beter bezocht dan Kannen en Kruiken. Dat evenement werd normaal gesproken in dit weekend georganiseerd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.