Amersfoort ziet stadsgenoot Femke Bol goud winnen op WK atletiek: 'Het hele plein juichte'

Een groot scherm op het Onze Lieve Vrouwekerkhof.
Een groot scherm op het Onze Lieve Vrouwekerkhof. © Jeroen Stomphorst
Amersfoort - Veel stadsgenoten leefden gisteren mee met de prestatie van de Amersfoortse Femke Bol op het WK atletiek in Boedapest. Thuis op de bank, in het clubgebouw van haar atletiekvereniging Altis of op het Onze Lieve Vrouwekerkhof. Dat plein was voor de gelegenheid omgedoopt tot het Femke Bolplein.
Bij atletiekvereniging Altis waren zeker tweehonderd leden van acht tot tachtig jaar oud aanwezig om de de vierhonderd meter horden te volgen. Vaste ‘speaker’ bij wedstrijden van Altis, Martijn Visscher, was er ook bij: “De meesten verwachten wel dat ze zou winnen. Maar je zag het met de estafette van de week, er kan altijd wat gebeuren. Die laatste twintig meter was ze nog wel onzeker, vertelde ze later. Maar het was prachtig!”.

Femke Bol heeft op het WK atletiek goud veroverd op de 400 meter horden. Dat deed de Amersfoortse in 51,70 seconden. Die tijd was voor al haar concurrenten duidelijk een té grote horde.

Nummer twee, de Amerikaanse Shamier Little, kwam namelijk in 52,80 seconden over de eindstreep. Op dat moment wist Bol al genoeg. Goud op de 400 meter horden leek vooraf al een zekerheid, want zo goed als alle analisten en bookmakers wezen Bol aan als duidelijke favoriet.

Bol gaf maandag na de series, waarin ze al de snelste van het veld was, aan dat ze het drama van afgelopen zaterdag in de finale van de 4x400 meter gemengde estafette had afgesloten. Door haar bizarre struikeling in de laatste meters voor de finish verspeelde de Nederlandse ploeg een bijna zekere gouden plak. Ze hield wat blauwe plekken over aan de val.

NOS presentator en Amersfoorter Jeroen Stomphorst was speciaal met zijn dochter naar het 'Femke Bolplein' gereden om de finale 400 meter horden voor vrouwen te kijken. Dat scherm stond daar al voor een openluchtvertoning van een film, maar die werd stopgezet. “Het was een heel leuk initiatief. Het plein was al goed vol voor de film, maar ik kwam natuurlijk voor Femke. Net op tijd schakelden de technici van de film door en zagen we hoe ze won. Het hele plein juichte. Mooi om daarna Femke met de Nederlandse vlag om haar nek op de Lange Jan te zien, dat was erg tof. ”
Een groep leden van Altis volgden de prestaties van Femke Bol in het stadion.
Een groep leden van Altis volgden de prestaties van Femke Bol in het stadion. © Atletiekvereniging Altis
Een grote groep van ongeveer vijftig leden van Altis was in Boedapest aanwezig. Zij volgden de wedstrijd op de tribune. Femke is nog steeds lid van de club en is er af en toe nog te vinden. Martijn Visscher: “Haar carrière begon ze bij AV Triathlon. Op ongeveer haar 15e kwam ze naar Altis en ontdekte haar talent voor de 400 meter met en zonder horden. Ze traint nu op Papendal met de bondscoach, maar soms traint ze nog wel eens in Amersfoort als ze haar ouders bezoekt. Dan kun je haar wat oefeningen zien doen.”
Het Amersfoorts Sportgala mag wel weer wat cachet krijgen, er valt iets te vieren!
Sportpresentator Jeroen Stomphorst
De prestatie van Bol is bijzonder, aldus Jeroen Stomphorst: “Dit is pas de vierde keer dat een Nederlander een gouden medaille haalt op een WK atletiek”. Dat vraagt om een feestje, vindt ook Martijn Visscher, “We hebben Femke al gehuldigd toen ze vorig jaar zilver won op het WK. Toen zei burgemeester Lucas Bolsius ‘we zullen bij een nieuwe finale op het WK het Onze lieve Vrouwekerkhof omdopen tot Femke Bolplein’ en dat is gebeurd. Amersfoort doet het erg goed als sportstad, ook met Puck Pieterse die zilver haalde op het WK mountainbike. Het Amersfoorts Sportgala mag wel weer wat cachet krijgen, er valt iets te vieren!”
Het Onze Lieve Vrouwekerhof was gisteren even het Femke Bolplein.
Het Onze Lieve Vrouwekerhof was gisteren even het Femke Bolplein. © Nieuwsplein33
Komend weekend loopt Femke Bol op het WK atletiek nog mee in de 4 x 400 meter voor vrouwen. Daarna gaat ze zich richten op diverse Diamond League wedstrijden en het WK indoor in Glasgow. Dat wordt gezien als de opmaat naar de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar zomer.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.