Wie een kapotte VanMoof heeft, kan in Amersfoort terecht

Tamor Hartogs repareert de fietsen
Tamor Hartogs repareert de fietsen © RTV Utrecht
Amersfoort - Het leek erop alsof klanten met een kapotte VanMoof fiets het nakijken hadden. Door het faillissement van de fabrikant konden de tweewielers niet gerepareerd worden omdat de originele onderdelen niet meer beschikbaar waren. Een fietsenmaker uit Amersfoort zocht naar een manier om de fiets tóch te kunnen repareren zonder die onderdelen en dat is nu gelukt.
“Vorige week gaf hij de geest en dan zit je er wel mee”, zegt een klant terwijl hij ietwat verdrietig naar zijn kapotte VanMoof fiets staat te kijken. En dat is niet zo gek, want hij is helemaal vanuit Hengelo (ov) naar Amersfoort gereden om hem te laten repareren. En hij is niet de enige: de werkplaats bij Broers Fietsreparateurs staat vol met fietsen van de failliete fabrikant.
“We hebben het een beetje drukker ja”, zegt Tamor Hartogs, eigenaar van de zaak. En dat is een understatement. Vanaf het moment dat hij hoorde dat het populaire merk failliet is staat de telefoon roodgloeiend. “Mensen komen uit het hele land in de hoop dat wij ze kunnen helpen.”
Het faillissement van VanMoof, nu ruim een maand geleden, kwam ook in Amersfoort hard aan. De fietsenzaak was al anderhalf jaar een servicepunt van het populaire merk en veel klanten kwamen dan ook voor reparatie al naar Amersfoort. “Door het faillissement hebben wij een tijdje voor niks staan werken, want de facturen werden niet meer betaald”, baalt Hartogs. “Maar ook voor de klanten was het heel naar. Zij zaten met vragen waar ook wij geen antwoord op hadden.”
“Er zijn een aantal onderdelen die regelmatig kapot gaan, zoals de knoppen bij het stuur en de accu”, legt hij uit. Het team van Hartogs werkt nu de hele dag om die onderdelen te vervangen. Ook vandaag hangen de fietsen weer in de plafondhaken, te wachten totdat de kapotte onderdelen worden gemaakt. “De accu kunnen we reviseren en een aantal onderdelen die we gebruiken gaan zelfs langer mee dan de onderdelen van VanMoof”, zegt hij met een glimlach.

Rijen fietsen

Dat de fiets tóch gerepareerd kan worden is een nieuwtje dat als een vuurtje rondgaat onder de fietseigenaren. Al weken is het een komen en gaan van klanten die al hun hoop hebben gevestigd op het Amersfoortse team. “Dat maakt het wel heel dankbaar, mensen gaan zo ontzettend blij naar buiten”, zegt de eigenaar trots.
Mensen brengen massaal hun Van Moof naar Amersfoort
Mensen brengen massaal hun Van Moof naar Amersfoort © RTV Utrecht
Die drukte vraagt veel van het team. “We repareren ongeveer dertig fietsen per dag.” In de zaak staan de Van Moofs rijendik tegen de muur en achter de werkplaats. De medewerkers staan van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat te sleutelen. “In het begin dachten we heel stoer het er wel binnen werktijd bij te kunnen doen”, lacht de fietsenmaker. “Maar dat bleek al snel een illusie. Nu staan we tot in de late uurtjes te werken.”
Eigenaren van de populaire fiets moeten wel wat geduld hebben, de wachtlijst loopt in Amersfoort gigantisch op. “We proberen iedereen binnen een maand weer op de weg te hebben.” En de klant uit Hengelo? “Ik rijd volgende week wel weer een keer heen en weer om hem op te halen. Ik ben met pensioen, dus ik heb het de tijd”, lacht hij.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.