Hoe het normaal zo rustige Leusden werd opgeschrikt door het instorten van een pui

Alexander Beets voor het ineengestorte huis in Leusden
Alexander Beets voor het ineengestorte huis in Leusden © RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Leusden - Wat is er gebeurd met de woning aan de Hamersveldseweg in Leusden? Dat is de vraag die rondgaat in het dorp, aldus RTV Utrecht. De pui van een woning stortte daar in. Dat gebeurde niet zomaar, er reed volgens buurman Alexander Beets opzettelijk een shovel met snelheid het huis in. "En dat terwijl de bewoners nog in het huis zaten."
Het riante huis dat al ruim zes jaar verlaten is, staat er nu nóg meer verlaten bij. De woning is gelegen aan de straat tegenover het winkelcentrum van het dorp en is afgezet met hekken en gele linten. "Niet betreden! Gevaarlijk terrein", staat er met grote letters op de borden. Het huis is door de gemeente onbewoonbaar verklaard omdat het zwaar beschadigd is. Daarnaast bleek er asbest in het pand te zitten.
Wat niet verlaten is, is de stoep ervoor. Wie het nieuws nog niet van horen zeggen te weten is gekomen, heeft het wel op de regiopagina van het AD of in de Leusder Krant gelezen. "Hier rijd je in je pauze toch even voor langs", zegt een Leusdenaar op de fiets. Hij is niet de enige die langskomt: autobestuurders kijken over hun schouder om een glimp op te vangen van de puinhoop, en fietsers en wandelaars staan even stil bij het hek om tussen de spijlen door te gluren.

´Hier gebeurt normaal nooit iets´

"Dit is wel sensatie hoor", vertelt een 21-jarige dame die haar hond aan het uitlaten is. "Dit is Leusden, hier gebeurt normaal nooit iets." Wat er precies is gebeurd, durven mensen op straat niet te zeggen. "Je kan zien wel zien dat het met enorm veel geweld is", zegt een man terwijl hij naar het gebouw kijkt. De voorste gevel is volledig uit het gebouw en de tapijten op de eerste verdieping hangen naar beneden.
De vraag wat er nou gebeurd is met het pand, is nog altijd het gesprek van de dag in Leusden:
Wat is er gebeurd met de woning aan de Hamersveldseweg in Leusden?
Al jaren is er onenigheid over wat er moet gebeuren met de woning en daarom staat het pand officieel leeg. De projectontwikkelaar wilde de woning platgooien en er vier nieuwe voor in de plaats neerzetten. Daar zijn omwonenden, onder wie Beets, het niet mee eens. De straat heeft een monumentale status en daarom willen de bewoners graag dat het huis in de oude stijl wordt teruggebouwd.
Omdat er geen schot in de zaak zat voor een verbouwing, werd er niks van onderhoud aan de kavel gedaan. Beets en andere omwonende hebben meerdere keren hun beklag gedaan bij de eigenaar, maar hoorden er naar eigen zeggen niks van terug. Tot grote ergernis van Beets: "Mensen konden niet eens met een scootmobiel of rollator over de stoep", vertelt hij vol verontwaardiging. "Het was zo overwoekerd allemaal."

Krakers

Tot vorige week. Nieuwe mensen namen hun intrek in de woning, vertelt Beets. "Het waren krakers." De politie kwam langs, maar kon niets doen. De krakers zaten er namelijk al een aantal dagen en dan mogen ze wettelijk gezien blijven. Tot zijn grote verbazing, waren het juist de krakers die wat aan de leefbaarheid deden. "Ze maakten het pad schoon, werkten in de tuin en zetten het afval buiten. Dat hebben we al zo lang niet meer gezien."
"Er zaten zo'n zeven man in het huis", vervolgt hij. Maar de krakers hebben maar een paar dagen in de woning gezeten. Afgelopen vrijdag reed de graafmachine het pand in. "Terwijl de krakers er dus nog in zaten. Levensgevaarlijk", vertelt Beets. Hij laat een video zien van het incident. Daarop is te zien dat er een graafmachine op het terrein beweegt en er mensen in de tuin lopen. "Dat is één van de krakers", vertelt hij. "Eén van hen kwam later nog naar me toe en sprak me aan. Hij dacht dat ik dit op mijn geweten had."
Wie de shovel heeft bestuurd, of opdracht heeft gegeven tot, is niet bekend. De politie laat aan RTV Utrecht weten nog onderzoek te doen naar het incident en kan er nog niets over zeggen. De projectontwikkelaar is gevraagd voor reactie, maar wil RTV Utrecht niet te woord staan.
Het huis aan de Hamersveldseweg in Leusden
Het huis aan de Hamersveldseweg in Leusden © RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.