Omwonenden niet blij met verbeterplan voor Neptunusplein: 'Lost geen probleem op'

Drukte bij de parkeerplaats
Drukte bij de parkeerplaats © RTV Utrecht
Amersfoort - Veel vrachtwagens, foutparkeerders en onveilige situaties. Een ongeluk zit in een klein hoekje op het Neptunusplein in Amersfoort en de verkeerschaos is al jaren voer voor discussie. De gemeente komt nu met een plan om het plein te verbeteren, maar de omwonenden zijn daar volgens RTV Utrecht niet blij mee. “Dit plan maakt het alleen maar groter.”
Het is voor de Amersfoorter een bekend beeld: file voor de parkeerplaats, overal karretjes en grote hoeveelheden afval op straat. Het winkelcentrum in de wijk Kruiskamp wordt gekenmerkt door chaos en verkeersonveilige situaties. De vele voorzieningen maken het een druk bezocht plein. “Een keerzijde daarvan is dat het voor omwonenden niet meer prettig is”, zegt Pia Volkers, zelf omwonende van het plein, tijdens de commissievergadering op dinsdagmiddag.

Symptoombestrijding

Daarom heeft het college een plan gemaakt om een aantal pijnpunten aan te pakken. Het asfalt maakt plaats voor stenen en tussen de rijbanen komt een middenberm om gevaarlijke inhaalacties te voorkomen. Daarnaast wordt een aantal parkeerplekken vervangen door groen en elektrische borden gaan straks aangeven waar wel en niet geparkeerd mag worden. De plannen gaan 8,5 ton kosten.
Met de oplossingen wil het college de verkeersveiligheid op het plein aanpassen, maar omwonenden zijn niet tevreden. “Dit plan is symptoombestrijding, geen oplossing van het probleem”, vindt Pia Volkers, die tijdens de vergadering insprak. “Het echte probleem is de supermarkt.”

Wat is er aan de hand?

Bewoners klagen al sinds 2016 over de veiligheid, maar sinds drie jaar loopt het volgens omwonenden de spuigaten uit. Toen opende supermarkt Omür, een supermarkt dat volgens hen meer wegheeft van een groothandel. “Er komen mensen uit het hele land.” De supermarkt heeft meer weg van een groothandel en zorgt volgens hun buren voor de nodige overlast. Daarom is er volgens hen maar één oplossing: “De supermarkt moet een andere plek krijgen." De plannen die de gemeente nu heeft liggen gaan volgens insprekers de problemen dan ook niet oplossen. “Zolang Omür daar zit blijf je overlast houden.”
Onder andere het vele laden en lossen, wat de hele dag gebeurt en zorgt voor veel vrachtverkeer in de wijk, levert de nodige problemen en verkeersopstoppingen op.

Gedragsverandering

Maar de supermarkt verplaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze huren het pand binnen de regels van het bestemmingsplan. Toch zien veel raadsleden graag een dialoog tussen de gemeente en Omür. “Laat een gesprek plaatsvinden waarbij goed naar de mogelijkheden wordt gekeken”, zegt Hugo Kruyt (SP).
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Losse karretjes en dozen zijn een doorn in het oog voor buurtbewoners
Losse karretjes en dozen zijn een doorn in het oog voor buurtbewoners © RTV Utrecht
Andere partijen vinden de problemen op het plein niet alleen aan de supermarkt toe te schrijven. “Het heeft voor het grootste gedeelte te maken met het gedrag van mensen”, vindt Alex Engbers (CDA). “Er gebeuren dingen, zoals het fout parkeren, die niet mogen en dat weten mensen best.”
Een deel van die problemen worden aangepakt met de huidige plannen, hoopt het college. De oplossingen waar de gemeente aan de gang gaat is geen totaaloplossing, erkent ook de wethouder. “Het Neptunusplein kampt met meerdere problemen. Het oplossen van de fysieke oplossingen is stap één. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan een visie voor het hele plein.” De wethouder hoopt voor kerst de schop in de grond te hebben gezet.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.