Bezoekersrecord voor Amersfoort Jazz Festival, kaartcontrole blijkt niet waterdicht

Optreden van Typhoon tijdens het Amersfoort Jazz Festival
Optreden van Typhoon tijdens het Amersfoort Jazz Festival © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het Amersfoort World Jazz Festival heeft afgelopen week 20.000 bezoekers getrokken, een record. Vorig jaar kwamen er 18.000 jazzliefhebbers naar de verschillende concerten kijken. De meest bekende naam in de programmering was Typhoon. Vrijdagavond was hij te zien op het Lieve Vrouwekerkhof. Enkel voor betalende bezoekers. Toch waren er op het plein allerlei mensen zonder kaartje te vinden. Vlak voor het optreden viel bovendien het scansysteem uit waarna mensen gewoon door mochten lopen.
De organisatie kijkt zelf heel tevreden terug op het festival. "Dit jaar was een onvergetelijke editie vol muzikale pracht en internationale verbondenheid", staat in een persbericht. Tijdens de zes dagen dat het festival duurde traden niet alleen Nederlandse artiesten op, maar stonden er ook muzikanten uit andere delen van de wereld op het podium. "Dit gaf ons festival een unieke globale dimensie die ons publiek inspireerde en verrijkende ervaringen bood."

Typhoon

Nederlandse rapper en artiest Glenn de Randamie, alias Typhoon, was tijdens deze 44e editie van het festival 'National Artist in Residence'. Dat is vrij vertaald iemand die wordt uitgenodigd om tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van zijn bekende omgeving. Vrijdagavond was hij met een concert te zien op het Lieve Vrouwekerkhof waar honderden mensen op afkwamen.
(Artikel gaat verder onder de post).
Bezoekers moesten hiervoor van te voren online een ticket kopen voor vijftien euro. De bijbehorende QR-code werd gescand in de straatjes die toegang geven tot het plein. Lang niet iedereen op het Lievevouwekerkhof bleek een kaartje te hebben. Wie gereserveerd had bij een horecagelegenheid of zei dat te hebben gedaan, kon gewoon doorlopen.

'Geen probleem'

Vlak voor het optreden viel bovendien het scansysteem uit. Op dat moment stonden bezoekers inmiddels meer dan twintig minuten te wachten. De organisatie besloot hen toen maar toe te laten zonder check. Sven Rosier van het Amersfoort Jazz Festival zegt dat er bij andere concerten geen technische problemen waren met het scansysteem."
Op een locatie zoals het Lieve Vrouwekerkhof is het volgens Rosier bovendien lastig om een waterdicht systeem op te tuigen. Vooral omdat de horeca nadrukkelijk bij het festival betrokken wordt. "Het is eigenlijk niet de bedoeling dat gasten die wat komen eten daarna blijven hangen voor het concert, maar dat kun je ook niet controleren. Ik denk trouwens dat de meeste mensen het geen probleem vinden om te betalen. Zeker niet voor een artiest als Typhoon."
Voor veel concerten was een ticket nodig, maar er waren ook genoeg gratis optredens. Zo was er ook dit jaar weer een kroegentocht met vrij te bezoeken optredens. Dat is al jarenlang een vast onderdeel van het festival.
Cameraman Ewerdt Heideman maakte voor De Stad Amersfoort een videobijdrage die te vinden is op de website van De Stad Amersfoort.
Columnist Joop de Keijzer maakte met zijn cameraman Peter Heuts onderstaande sfeerbijdrage:
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.