Twee keer per week kookt vrijwilliger Sybe (80) voor bewoners uit Randenbroek en Schuilenburg

Sybe is druk met de voorbereiding van een nieuw gerecht
Sybe is druk met de voorbereiding van een nieuw gerecht © RTV Utrecht
Amersfoort - Appels, zakken aardappelen en bergen wortels liggen op de grote tafel in het midden van de keuken. Eén ding is duidelijk: in wijkcentrum Het Klokhuis in Amersfoort wordt niet voor een paar mensen gekookt. Twee keer per week tovert vrijwilliger Sybe (80) een maaltijd voor buurtbewoners op tafel. “Koken is mijn passie en op mijn leeftijd moet je een beetje in beweging blijven”, zegt hij lachtend.
Koken is hem niet vreemd. Zijn hele leven heeft Sybe in de horeca gewerkt en ook in zijn eigen restaurant stond hij in de keuken. Na zijn pensioen kon hij het werk niet helemaal loslaten. “Ik houd van het werk en mijn handen bleven jeuken om het te blijven doen”, vertelt hij terwijl hij begonnen is aan het schillen van een grote hoeveelheid appels.
Toen hij naar Amersfoort verhuisde, zag hij dat het wijkcentrum in zijn buurt maaltijden klaarmaakte voor mensen uit de wijk Randenbroek-Schuilenburg. “Een bedrijfje was bezig met de kookavonden en het idee was om eenzamen en ouderen samen aan tafel te krijgen.” Ondertussen is het bedrijfje er al een aantal jaar mee gestopt en Sybe nam de taak als chef met liefde over. “Het is een heel dankbare taak en ik doe wat ik graag doe.”

Veel animo

Die maaltijden vallen in de smaak bij zijn buurtgenoten. Elke woensdag en vrijdag zit de ontmoetingsruimte in het wijkcentrum vol met gemiddeld veertig mensen. “Het is een gezellige avond, die bovendien ook nog betaalbaar is.” Deelnemen kost vijf euro. De grote belangstelling zorgt er wel voor de Sybe een dagtaak heeft aan voorbereiden. “Je bent er wel even mee bezig ja”, glimlacht Sybe. “Maar dat vind ik helemaal niet erg.”
Elke week breekt de kok zijn hoofd over een nieuw recept. “Ik wil wel een beetje afwisselen. Dat is voor de gasten ook leuker.” Op woensdag zet hij een voor- en hoofdgerecht op tafel en op vrijdag een hoofdgerecht en een toetje. “Ik probeer dat zo veel mogelijk af te wisselen.”
Het creatief bezig zijn met het menu vindt de oud-chef één van de leukste dingen aan het koken. “Nieuwe recepten proberen of een twist aan een oud recept geven kunnen tot hele lekkere dingen leiden. Gelukkig vinden de deelnemers dat ook.” Uiteindelijk is het hem daar allemaal om te doen. "Mensen een leuke avond bezorgen en ze met eten verwennen, dat is toch heerlijk?"

Rondje supermarkten

Op dinsdag doet hij de inkopen. “Daar ben ik soms echt wel een tijdje mee bezig”, legt hij uit. “Ik pluis de bonusaanbiedingen van alle supermarkten door en rijd dan een rondje door de stad op zoek naar de goedkoopste ingrediënten.” Woensdag en vrijdag staat hij dan de hele dag in de keuken om de maaltijden te maken. "We beginnen 's ochtends met het snijwerk en de voorbereiding", legt hij uit. Tot begin van de middag zijn ze daar druk mee. Eind van de middag komt hij dan terug om alles echt klaar te maken. “Het houdt je van de straat zal ik maar zeggen”, zegt Sybe met een grijns. Hij is dan ook van plan dit nog een heel lange tijd vol te houden. "Je moet nooit stoppen met wat je leuk vindt."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.