Door samen te werken willen GroenLinks, PvdA en D66 in Leusden een 'progressief' blok vormen

Mark Goedkoop (GroenLinks), Geiske Hibma (PvdA) en Hank Beermann (D66) (v.l.n.r.)
Mark Goedkoop (GroenLinks), Geiske Hibma (PvdA) en Hank Beermann (D66) (v.l.n.r.) © Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - GroenLinks. PvdA en D66 maakten half juli bekend in te zetten op een diepere vorm van samenwerking tussen de drie partijen. Eind augustus houden ze een bijeenkomst voor leden waar verder gesproken zal worden over dit onderwerp, schrijft de Leusder Krant. De initiatiefnemers zelf denken dat de samenwerking het mogelijk maakt om een factor van betekenis te zijn tegenover de grote fractie van Lokaal Belangrijk in de raad.
De bestuurscrisis die half december vorig jaar begon, was voor D66 de directe aanleiding om aan te sturen op gesprekken met andere oppositiepartijen. Die crisis ontstond omdat de VVD aangaf dat het vanwege de trage en moeizame uitvoering van het coalitieakkoord niet werkbaar was en stapte eruit. Tijdens de besprekingen over een nieuwe coalitie werd duidelijk dat de progressieven onvoldoende een vuist konden maken om een rol van betekenis in het nieuwe gemeentebestuur te kunnen spelen.
Over die besprekingen zegt Mark Goedkoop (GroenLinks) in de krant: "GroenLinks-PvdA wilde samen met D66 toetreden tot de coalitie. Dat is niet gelukt. Uiteindelijk zijn we te klein om veel invloed te hebben.’’ Geiske Hibma (PvdA) ziet de pogingen om tot vergaande samenwerking tussen de drie partijen te komen ook als een poging om de politieke versplintering tegen te gaan. ,,En we hebben in Nijkerk, Barneveld, maar ook op de Utrechtse Heuvelrug gezien dat dat heel goed kan.’’

Groen licht

Hank Beermann (D66) ziet nog een ander voordeel van een sterke linkse combinatie. ,,Als je de uitslag van de provinciale verkiezingen analyseert en je telt de stemmen die zijn uitgebracht op progressieve partijen, zou je uitkomen op 7 zetels in de huidige gemeenteraad’’, rekent hij voor. Dat is evenveel als Lokaal Belangrijk er nu heeft. Die partij is in de huidige raad met afstand de grootste. Beermann keek daarbij niet alleen naar de stemmen die op GroenLinks, PvdA en D66 werden uitgebracht, maar telde ook de stemmen op partijen als Volt en Partij voor de Dieren. Die zijn in Leusden niet vertegenwoordigd.
De besturen van de drie partijen kregen onlangs tijdens de ledenvergaderingen groen licht om op de ingeslagen weg verder te gaan. Samenwerking tussen progressieve partijen in gemeenteraden is niet uniek; het gebeurt in een flink aantal gemeenten. Ook in de regio Eemland. Zo hebben GroenLinks, PvdA en D66 in Nijkerk samen een stichting opgericht die als doel heeft om met een nieuwe progressieve partij aan de plaatselijke verkiezingen deel te nemen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.