Amersfoort houdt ondanks vol stroomnet vast aan 'zero-emissiezone' in 2025

Amersfoort - Het blijft haalbaar om de Amersfoortse binnenstad vanaf 2025 uitstootvrij te bevoorraden. Dat zegt verkeerswethouder Tyas Bijlholt (D66). Hij reageert op berichtgeving van de NOS waarin diverse gemeenten en ondernemers in het land hun zorgen uiten over de haalbaarheid van de plannen. Een vol stroomnet, hogere kosten en gebrek aan laadplekken dreigen roet in het eten te gooien.
Verkeerswethouder Tyas Bijlholt (D66) zegt dat ook Amersfoort te maken heeft met een vol stroomnet. Dat raakt volgens hem niet alleen de plannen voor emissievrij bevoorraden maar ook de bouw van nieuwe woningen en bedrijven. Toch mag het mag wat hem betreft geen uitstel betekenen van zijn klimaatambitie. "De noodzaak van de mobiliteitstransitie is cruciaal. Schone lucht en minder CO2 uitstoot zijn met een klimaatcrisis van groot belang."
Bijlholt geeft verder aan dat de gemeente ruim van te voren heeft gemeld dat er een zero emissie zone in het kernwinkelgebied wordt ingevoerd. Verschillende ondernemers zijn inmiddels begonnen met het verduurzamen van hun wagenpark of met het inzetten op elektrische fietsen. "Om een betrouwbare gemeente te zijn vind ik het ook van belang dat we het plan doorzetten naar de ondernemers die er al mee bezig zijn." Toch zijn er ook verschillende Amersfoortse ondernemers die minder enthousiast zijn en 2025 te ambitieus vinden, blijkt uit eerdere berichtgeving van Nieuwsplein33.
Om marktkooplui tegemoet te komen nam de gemeenteraad onlangs een motie aan waarin staat dat markten een ontheffing krijgen. Hierdoor krijgen markthandelaren meer tijd om te verduurzamen. Vrachtwagens die markten bevoorraden maken relatief weinig kilometers en de afschrijving van de voertuigen duurt langer.
Eerder schreef de NOS dat de elektrificatie van vrachtwagens erg moeizaam gaat. Een van de redenen is dat er nog nauwelijks publieke laadinfrastructuur voor trucks beschikbaar is. Die plekken hebben veel ruimte nodig en een (verzwaarde) aansluiting op het stroomnet. Voor bestelbusjes is dit anders, maar daar is het weer een probleem dat ondernemers die 's avonds thuis hun busje voor de deur parkeren, als particulier een aanvraag moeten doen voor een laadpaal.
Waterstof
Sinds half mei is er een waterstoftankstation te vinden in Amersfoort. Toch kan daar nog weinig gebruik van worden gemaakt want vrachtwagens die tijden op waterstof zijn erg prijzig. Het is het eerste 100 procent emissieloze tankstation in Nederland en er is plek voor bussen, vrachtwagens en auto’s. Naast waterstof, kun je hier ook je elektrische auto opladen.
In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal dertig steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. "Amersfoort wil hierin voorop lopen", zei wethouder Bijlholt eerder. Het is een belangrijke stap op weg naar volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050.