De komst van een islamitische begraafplaats gaat niet zonder slag of stoot

© SvAM
Amersfoort - Na een lange zoektocht vond de gemeente begin juli eindelijk een locatie voor een islamitische begraafplaats in Hoogland-West, het buitengebied van Amersfoort. Maar die locatiekeuze kan op kritiek rekenen, meldt RTV Utrecht. “Het is onacceptabel”, zegt Yvonne van Norden, voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen Hoogland. “Deze locatie zou groen blijven.”
Op dit moment is er op een paar huizen na weinig te zien in Hoogland-West. De uitgestrekte polders en weilanden zijn kenmerkend voor het stuk grond langs de Bunschoterstraat. Daar komt, als het aan de gemeente Amersfoort ligt, binnenkort verandering in. Na een locatieonderzoek bleek Hoogland-West de beste plek voor een islamitische begraafplaats.
"Onbegrijpelijk", vindt Van Norden de keuze. En dat vindt niet alleen zij. Als voorzitter van Dorpsbelangen kreeg ze tientallen mails van inwoners van het dorp en ook omwonenden snappen niets van de keuze van de gemeente.

Lange zoektocht

In het coalitieakkoord is namelijk opgenomen dat er hoe dan ook niet gebouwd gaat worden in een aantal gebieden rondom de stad, om zo het groen te behouden. Hoogland-West is een van die gebieden. “Hoeveel is zo’n akkoord dan waard?”, vraagt de voorzitter zich hardop af. “Weinig blijkbaar.” De vereniging is duidelijk: als de gemeente het stuk groen in Hoogland zo belangrijk vindt als in het akkoord staat, dan mag er geen begraafplaats komen.
De locatie kwam naar voren na onderzoek van de gemeente Amersfoort. Het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM) is al lange tijd bezig om een islamitische begraafplaats te realiseren. Al jaren willen zij een eigen begraafplaats, waar volgens eigen rituelen en gebruiken gelovigen begraven kunnen worden. Meerdere locaties, waaronder Rusthof, zijn onderzocht, maar Hoogland-West voldoet aan de meeste criteria. “Deze keuze maakt een einde aan een dringende situatie voor Amersfoortse moslims”, zei de voorzitter van SvAM eerder.
Die wens snappen ze in Hoogland ook. “Wij zijn niet tegen een begraafplaats”, benadrukt Van Norden. “Volgens ons zou er überhaupt niks komen, maar zou het blijven zoals het nu is."

Communicatie

Het is niet alleen de keuze voor de locatie die pijn doet bij inwoners van het dorp, maar vooral de manier waarop de communicatie is gegaan. “Het was netter geweest als ze het ons verteld hadden.” Daarnaast krijgt de voorzitter veel vragen over het 'hoe nu verder'. "Inwoners vragen zich af hoe definitief de keuze al is."
Vooral de timing van de bekendmaking verdient volgens Dorpsbelangen geen schoonheidsprijs: “De week dat de schoolvakantie is begonnen.” Het zomerreces is net begonnen, de gemeenteraad heeft haar laatste vergadering gehad en ambtenaren zijn met vakantie. “We konden niet om uitleg vragen en dat hebben we tot nu toe ook niet gekregen.”
Een transparante aanpak had de pijn volgens de voorzitter iets verzacht. “Mijn inbox stroomde na de bekendmaking van de locatie vol met tientallen mails van mensen uit Hoogland die van niks wisten en ronduit chagrijnig waren.” Daarop besloot Dorpsbelangen een brief naar het college te sturen, waarin de kritiek duidelijk is opgeschreven. Het college buigt zich na het reces over de brief. “Eerst wordt er op hen gereageerd, voordat we dat richting de media doen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.