Lawaaiflitspalen als mogelijke oplossing tegen buitensporig verkeerslawaai

© Freepik
Amersfoort - Het zou een oplossing kunnen zijn tegen extreme en onnodige verkeersgeluiden door motoren en auto's: lawaaiflitspalen. Ze worden deze week als proef ingezet in Amsterdam en Rotterdam. Vorige maand startte Amersfoorter Koos Dirksen het manifest 'Stop verkeerslawaai' tegen opzettelijk en excessief verkeersgeluid. Hij denkt dat de lawaaiflitspalen het probleem kunnen verminderen, maar dat ze niet dé oplossing zullen zijn.
Deze week komen weggebruikers in Amsterdam en Rotterdam er nog vanaf met een waarschuwing wanneer zij te veel geluid produceren met hun voertuig. Bij de paal verschijnt dan de tekst 'te luid' in combinatie met een verdrietige emoticon. In dat geval is het toegestane aantal decibel overschreden. Op termijn wordt de waarschuwing mogelijk vervangen door een daadwerkelijke geldboete.

Gedrag afremmen

Volgens Koos Dirksen, initiatiefnemer van het manifest 'Stop verkeerslawaai', is het een goede ontwikkeling dat de lawaaiflitspalen worden getest voor eventuele aanpak van verkeersgeluiden. Al denkt hij niet dat het een totaaloplossing zal zijn voor de opzettelijke geluidshinder die sommige motorrijders en automobilisten veroorzaken. "Het is iets dat door de hele stad gebeurt. Mensen worden waarschijnlijk op bepaalde plekken afgeremd in hun rijgedrag, maar in straten waar de palen niet staan zal het probleem zich blijven voordoen."
Vooral op en rondom de Hogeweg en de Bunschoterstraat ervaren omwonenden geregeld ongemak van de harde verkeersgeluiden. Met name knallende uitlaten van motoren zorgen voor extreem lawaai. In sommige gevallen worden kinderen uit hun slaap verstoord. Ook zijn er mensen die aangeven dat hun huisdieren onrustig reageren op het verkeerslawaai.
Angeliek Noortman (raadslid en vice fractievoorzitter CDA) woont in Hoogland, vlak achter de Bunschoterstraat en krijgt wekelijks met het lawaai te maken. "Ieder weekend van vrijdag tot en met zondag wordt hier hard gereden." De lawaaimakers rijden volgens Noortman standaard rondjes vanaf bedrijventerrein Isselt naar de rotonde van Nieuwland en weer terug. "Soms horen we de geluiden tot drie uur 's nachts." Geen week gaat er voorbij die rustig is. "Deze week was het ook ineens op maandag raak. Dan moet ik echt het raam dicht doen, anders kan ik niet slapen."
Volgens Noortman hebben de lawaaiflitspalen niet zo veel effect zolang het bij een waarschuwing blijft. "De mensen die het meeste lawaai veroorzaken doen het bewust." Wel zouden volgens haar het plaatsen van extra snelheidsmeters zin kunnen hebben. "Je hoort gewoon dat er met enorme snelheden over de weg wordt gereden."

Techniek certificeren

Als de gegevens van de huidige proef met flitslawaaipalen in Amsterdam en Rotterdam betrouwbaar zijn, wil de gemeente met andere grote steden de techniek laten certificeren bij het kabinet. Die stap maakt het makkelijker om gegevens af te leveren bij de politie. Het is niet bekend of de gemeente Amersfoort op dit moment met soortgelijke plannen bezig is.
Het manifest van Dirksen is inmiddels zo'n 400 keer ondertekend. Na het zomerreces komt het onderwerp over opzettelijk verkeerslawaai op de agenda van de raad.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.