Leusden houdt vast aan inkomenstoets: 'Alleen zo houden we huishoudelijke hulp beschikbaar'

Leusden - De gemeente Leusden is niet van plan om te stoppen met het stellen van een inkomensgrens voor huishoudelijke hulp. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Marleen Treep tegen Nieuwsplein33. Ze reageert op een eerdere uitspraak van demissionair staatsecretaris Maarten van Ooijen. Hij vindt dat gemeenten, waaronder Leusden, moeten stoppen met die inkomenstoets.
Het conflict gaat over de principiële vraag of gemeenten het inkomen van aanvragers mogen betrekken bij het bepalen of de gemeente wel of niet financieel wil bijspringen bij het inschakelen van huishoudelijke hulp. Leusden vindt van wel, net als een aantal andere gemeenten waaronder IJsselstein en Krimpen aan den IJssel. Het werd in politiek Den Haag gedoogd, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport trekt nu een grens. Gemeenten zoals Leusden moeten ermee stoppen, zei staatssecretaris Maarten van Ooijen afgelopen vrijdag in de Volkskrant.
Wethouder Marleen Treep is dat niet van plan. "Het ministerie erkent dat de wachtlijsten en kosten voor huishoudelijke hulp voor gemeenten een probleem zijn. Het is aan demissionair staatsecretaris Maarten van Ooijen om financieel bij te passen of de nieuwe wetgeving naar voren te halen om dit probleem op te lossen. Als gemeente kunnen wij niet anders dan de door ons ingezette lijn blijven volgen. Alleen zo houden we de huishoudelijke hulp beschikbaar voor inwoners die het nodig hebben en niet zelf kunnen betalen.
De gemeente gaf eerder aan gebukt te gaan onder de enorme aanvraag van huishoudelijke hulp via de gemeente. Die plotselinge stijging was een direct gevolg van de invoering van nieuw beleid in 2019. Elke hulpbehoevende mag daarmee bij zijn gemeente om huishoudelijke hulp vragen voor een bedrag van 19 euro per maand, ongeacht het inkomen. Daarom voerde Leusden in februari 2021 de inkomenstoets in.