Eindelijk echt zomer maar in Leusden staan de eerste kerstbomen opgesteld

© RTV Utrecht
Leusden - De komende dagen wordt de zomer, die tot nu toe nogal fris en verregend verliep, goed gemaakt met zomerse temperaturen. Eind deze week kan het zelfs 30 graden worden. Ondertussen zijn ze bij tuincentrum Eurofleur In Leusden begonnen met de opbouw van de kerstopstelling. Als een van de eersten in het land.
"We beginnen 1 augustus met de opbouw", vertelt Gert Kramer van Eurofleur. Dat is de laatste jaren zo gegroeid, omdat de mensen die de kerstdorpen opbouwen dan ook nog alle tijd hebben. Begin je een paar maanden later, dan hebben zij het ook weer een stuk drukker en kun je achter in de rij aansluiten. "Wij kopen veel huisjes van het merk Lemax in en daar staat tegenover dat zij dan bereid zijn om bij ons te helpen met inrichten. Die mensen hebben juist nu tijd."
Daarnaast is er nog genoeg werk voor het tuincentrum zelf en dat wordt doorgaans ook in de zomer gedaan, door vakantiekrachten die net eindexamen hebben gedaan. Al merkt Kramer wel dat de animo voor het kerstopbouwwerk bij de jongeren wat afneemt. "Wij hebben nu geluk dat we best wat mensen uit de Oekraïne aan het werk hebben. We krijgen de artikelen vanaf juni allemaal binnen en dat moet allemaal in het magazijn verdeeld, uitgepakt en geprijsd worden. Dat is een flinke klus. Normaal gesproken werd dat door schoolverlaters gedaan, maar die halen nu hun neus op voor dat soort werk. Dus we zijn blij dat we nu die Oekraïners aan de gang hebben."

Kerst in de zomer

Klanten reageren nogal verschillend op de kerstuitstalling in de zomer, zegt Kramer. "De één zegt: nu al? Ik moet nog op vakantie. En de ander zegt: ik kan niet wachten." Zelf kijkt hij er al lang niet meer van op. Voor hem is het immers het hele jaar kerst. Dat begint al vóór de kerst van het jaar daarvoor. Dan loopt hij de shows van de groothandels af, om te kijken wat er op de markt is en wat de trends zijn. Daarna begint de hele logistieke voorbereiding met kiezen en bestellen en vanaf juni komt het spul al weer binnen. Kramer weet dus al veel eerder wat wij in onze boom gaan hangen, dan wijzelf.
"Wij gaan dit jaar volop inzetten op het traditionele, dus gewoon goud, rood en groen. Daarnaast hebben we nog een winterthema met wat blauw, beige en bruin. En we hebben ook een bosthema met groen, bruin en koper- en oranjetinten. Wij hebben daarnaast nog een thema uitgekozen die doet denken aan een Amerikaanse fun-fair. In pasteltinten, met lichtblauw, lichtgroen en lichtroze."

Beige en zwart

De traditionele ballen verkopen steevast het best en daarnaast is het toch een beetje een gok wat aan zal slaan. Vorig jaar kochten mensen ineens kerstspullen in kleuren die ze bij het tuincentrum zelf "niet heel geweldig vonden". "Dat was redelijk saai, een beetje beige met zwart. Dat bleek achteraf een heel goede kleur te zijn om te verkopen. Omdat mensen in die tijd geen uitgesproken kleuren in huis wilden, dan past zo'n 'saai' thema ineens heel goed."
Het gaat misschien wat ver om de toestand in de wereld en de oorlog in de Oekraïne leidend te maken voor de kleurkeuzes die mensen maken voor hun kerstboom. Maar Kramer weet zeker dat het allemaal wel een beetje meespeelt. "Nadat die oorlog uitgebroken was, werd het allemaal toch heel anders. Dan krijg je toch dat binnen een paar maanden de hele sector veranderd. Waar het eerst nog positief was, worden mensen toch wat bang om geld uit te geven. Dan kopen ze kleuren waar ze wat langer mee door kunnen. Dan is het niet zo van: dit jaar doe ik blauw en volgend jaar weer oranje. Dan wordt het gewoon zilver. Of rood en groen, lekker safe."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.