Een lichtstaf die luchtvervuiling laat zien? Bij Koppelting maken ze het

Amersfoort - Even is broedplaats De WAR het internationaal onderzoekend hart van Amersfoort. Tijdens het jaarlijks evenement Koppelting dat deze week plaatsvindt zoeken bezoekers uit alle windstreken elkaar op. Ze buigen zich over onderwerpen als (burger)wetenschap, journalistiek, technologie, voedselproductie, democratie en meer. De onderwerpen zijn divers, maar de gemeenschappelijke factor van deelnemers van het evenement is dat zij samen willen bouwen aan een open, eerlijke en duurzame samenleving.

Op de eerste verdieping van het oude gebouw aan de Heiligenbergerweg 34 zit Dirk, aan een tafel vol boeken, tekenvellen, Post-its en losse gedachten. Hij verzamelt halve ideeën om ze verder te kunnen brengen. Zelf denkt hij na over de toekomst van een biologische winkel, en vraagt hij bezoekers om met hem mee te denken. Omgekeerd denkt hij graag mee met anderen. De naam Koppelting is afgeleid van Koppel, een oud Nederlands woord voor een gezamenlijke weide bij een oude stad. Die term komt terug in de naam van de Koppelpoort, die uitkeek op de gedeelde weidegrond net buiten de stad. Ting is een ander oud woord uit het Nederlands en het betekent volksvergadering.

Amersfoorter Thomas Kole demonstreert hoe je met gratis open source software een 3D-kaart van de stad kunt maken. Daarop kun je mee kijken hoe nieuwe hoogbouwprojecten zich tot de bestaande stad zullen verhouden. Zo heeft hij de toren van het nog te bouwen hoogbouwproject Sam & Sophie op de oude 'Boeddha-locatie' op de hoek van de Stadsring toegevoegd. Op die manier is het zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren te zien. Ook kan Thomas het zonlicht beïnvloeden om te kijken of die een schaduw werpt op de omliggende huizen.
Deelnemers bouwden samen met wetenschappers uit Leiden een lichtstaf waarmee je luchtkwaliteit zichtbaar kunt maken. In een andere ruimte is er een bijeenkomst over een gelote burgerraad die, naast de gemeenteraad, besluiten in handen van inwoners zou kunnen leggen.

En zo gaat het een week lang achter elkaar door. De komende dagen kunnen geïnteresseerden meedoen met het bouwen van een eigen, open variant op ChatGPT. Ook wordt er uitgezocht hoe textiel gemaakt kan worden van vezelplanten uit de tuin. Een ander vraagstuk gaat over Mastodon, een van de alternatieven van X, voorheen Twitter.
Het programma van Koppelting gaat nog door tot zondag 17.00 uur De deelnemers gaan dan met verse inspiratie weer een jaar lang verder met hun ideeën om het afgeronde resultaat over een jaar te komen presenteren bij de volgende editie van Koppelting.
Het volledige programma is te vinden op www.koppelting.org, maar iedereen kan ook zelf nog een eigen lezing, workshop, brainstorm of hackathon aanmelden en zo op het programma zetten.