Steeds meer buitenlandse toeristen naar Amersfoort

© Gideon Hofland
Amersfoort - Steeds meer toeristen uit het buitenland weten de binnenstad van Amersfoort te vinden. Een kleine steekproef op een gewone middag levert een bonte verzameling aan bezoekers op. In allerlei samenstellingen en leeftijden vergapen ze zich aan onze oude binnenstad. Zo wordt de Onze Lieve Vrouwetoren beklommen en wordt er gevaren met de Waterlijn.
Het is een niet te missen scène. Boven op de brug aan de achterkant van de Koppelpoort staat een rij van vier fietsers met hun stalen ros. Het blijkt de familie Brown uit Dorset in Engeland, ze verkozen ons land voor de zomervakantie boven Italië en Frankrijk vanwege de kortere autorit. Vader Toby: “Amsterdam is heel duur en Amersfoort is betaalbaar. We verblijven nu in recreatiepark Overbos via AirBnB en met de trein komen we overal.” Moeder Emily vult hem aan: “We kwamen met de trein vanaf Vathorst hierheen en fietsen nu door de stad voor wat trekpleisters, een beetje winkelen en een ijsje.” De kinderen hebben stroopwafels ontdekt, het is een van hun hoogtepunten tot nu toe."
Andrea Kamps, Sofia Caiulo en Tonnie van Gorp uit België.
Andrea Kamps, Sofia Caiulo en Tonnie van Gorp uit België. © Gideon Hofland
Aan de andere kant van de Koppelpoort staat een drietal uit België, ze blijken net te zijn aangekomen vanuit Grimbergen bij Brussel. Het zijn grootouders meneer Van Gorp, mevrouw Kamps met hun kleindochter Sofia Caiulo. “We zijn op weg naar Harderwijk, daar hebben we een hotel en gaan naar Walibi en het Dolfinarium. Dit was een mooie tussenstop op de route en parkeerden bij het Eemplein. De stad kennen we niet, maar we zagen vooraf al foto’s en dat zag er mooi uit. We liepen net langs de oude haven. Daar hou ik van”, aldus meneer van Gorp. Sofia wil graag nog wat kledingwinkels bezoeken.
Anna, Piotr, Jacek en Agata Konderak uit Polen.
Anna, Piotr, Jacek en Agata Konderak uit Polen. © Gideon Hofland
Bij de nieuwste attractie, de plassende ijsbeer bij Flehite, tref ik de Poolse familie Konderak uit Lublin. Ze verblijven in Egmond en reizen rond door Nederland. “We zochten mooie plekken en dit is een van de oudere steden van Nederland. Vorig jaar waren we in Utrecht, dus nu gaan we naar Amersfoort. Ook de foto’s op internet waren veelbelovend. We dachten hier een paar uur te zijn, maar we blijven nu tot het einde van de middag." Zoon Jacek oefent zijn Nederlands en houdt de route bij: “We kochten een stadswandeling bij de VVV. Nu gaan we de mooiste plekjes van de stad langs en zijn halverwege. Langs de Stier, de Volmolen, stadsbrouwerij en de toren kwamen we al. De toren wilden we ook op, maar de kaartjes waren uitverkocht.”

Duitsers, Belgen en Fransen

De medewerkers van VVV Amersfoort bevestigen het beeld dat het toerisme vanuit het buitenland groeit. “We houden steekproefsgewijs bij waar de bezoekers van onze winkel vandaan komen. Afgelopen juni peilden we 877 bezoekers uit het buitenland en 1236 in juli, vorig jaar waren dat er aanzienlijk minder. Ook al doet Citymarkting Amersfoort niet meer aan directe werving van buitenlandse toeristen, we worden nog steeds gevonden.” Dat stelt Guido de Graaf, coördinator van de VVV.
Medewerker Annemarie van de VVV: “Vaak staat de Koppelpoort in de buitenlandse reisgidsen, dus dat willen ze zien. Grappig is dat toeristen vaak denken dat het een kasteel is. De torenbeklimming is vaste prik en nieuw is Flehite vanwege de ijsbeer die het nieuws haalde. Opeens waren er veel Australiërs deze week, zij bezoeken vaak familie in ons land. De coronatijd is voorbij en nu kan het weer. Ook komen er meer Spanjaarden langs. Onze top 3 buitenlandse toeristen bestaat uit de Duitsers, Belgen en Fransen.
Piia Rantakangas en Paavo Laurila uit Finland
Piia Rantakangas en Paavo Laurila uit Finland © Gideon Hofland
Snuffelend tussen de souvenirs van de VVV staat een jong stel uit Finland, Paavo en Piia. De keuze voor Amersfoort is bewust: “het is een prachtige stad, modern maar het voelt oud. Klein genoeg, we houden van kleinere steden. Het is niet zo vol en we komen zelf uit een kleine stad, dat voelt vertrouwd. We waren hier vijf jaar geleden ook al. Vrienden van ons hebben hier gestudeerd en zij vonden het een mooie stad. We slapen een week in het Long John hotel en reisden met de trein naar Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Het is makkelijk reizen, effectief en goedkoop. Hoogtepunten waren de risotto van restaurant De Professor en cafés als Marktzicht en Lazy Louis. Vorige keer hebben we alle bekende plekken al gedaan. Nu waren we bij KAdE voor de tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.