Leusden start onderzoek naar sportaccommodaties

© Leusder Krant
Leusden - Gemeente Leusden heeft opdracht gegeven om de toekomstige behoefte aan sportvoorzieningen in kaart brengen. Volgens het college is nieuw onderzoek noodzakelijk, omdat het bestaande sportaccommodatiebeleid dateert uit 2010. Het is de bedoeling dat de resultaten van het onderzoek nog in 2023 bekend gemaakt kunnen worden. ,,De planning is om eind dit jaar een document te hebben met een toekomstperspectief uitgewerkt in drie ambitieniveaus”, schrijft het college.
Sinds 2010 is de infrastructuur op het gebied van de sport flink doorontwikkeld. Zo bestonden destijds de sportvoorzieningen in de multifunctionele (onderwijs)centra Antares (Leusden-Zuid), Atria (Asschatterweg) en Atlas (De Biezenkamp) nog niet. Dat geldt ook voor de nieuwe sporthal op het Burgemeester Buiningpark. De sportzaal in Achterveld werd volgens het college in het huidige sportaccommodatiebeleid niet meegenomen. Dat is nu wel relevant omdat de zaal in Achterveld binnenkort aan vervanging toe is. Dat geldt ook voor de sport-, horeca- en andere voorzieningen in De Korf en zwembad De Octopus.
De sportzaal in Achterveld is zo langzamerhand aan vervanging toe.
De sportzaal in Achterveld is zo langzamerhand aan vervanging toe. © Arnoud J. Spaaij

Drie stappenplan

Het onderzoek begint met een inventarisatie van de aanwezige voorzieningen. Die gegevens worden geanalyseerd, waarbij onder meer wordt gekeken naar de staat van onderhoud en de levensduur van de accommodatie. Vervolgens zal worden bekeken en beoordeeld wat de behoeften van de gebruikers zijn en de ambities die clubs, maar ook de gemeente, kunnen hebben als het gaat om het gebruik van de voorzieningen.
Tenslotte zal worden gekeken hoe de toekomstige capaciteit eruitziet, zowel als het gaat om binnen- en buitensportaccommodaties in 2028, 2033 en 2038. Daarvoor worden drie scenario’s gemaakt die vraag en aanbod optimaal combineren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door bureau Synarchis uit Hardinxveld-Giessendam. Synarchis heeft tot doel ‘maatschappelijke voorzieningen rendabel en toekomstbestendig te maken’, zo staat op hun website.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.