Dramatische kersenoogst bij Amersfoortse kwekerij: 'Niet eens de helft van wat er normaal af komt'

Amersfoort - Nederlandse kersentelers beleven een dramatisch jaar door het koude en natte voorjaar. Ook teler Jan Kok van kwekerij Bloeidaal in Amersfoort ziet dat zijn oogst de helft lager is dan in 2022. Chagrijnig is hij er niet over, maar stiekem baalt hij toch een beetje. Hij had misschien meer kunnen plukken als hij de kersen had kunnen beschermen toen het onverwacht vroor eind maart.
De nacht van 27 op 28 maart staat nog vers in het geheugen gegrift van de kersenman uit Hoevelaken die zijn kwekerij in Amersfoort heeft. Ineens vroor het toen nog flink. "Sommige telers waren wel op tijd, maar ik niet." Het pakte funest uit voor de knoppen van de kersenbomen. Kok had de bomen namelijk kunnen overkappen met een speciaal doek. Andere kersentelers gebruiken ook wel vuurpotten of ventilatoren met warme lucht.
(Artikel gaat verder onder de foto).

"2023 is een van de slechtste jaren sinds tijden", zegt Johan Zonneveld van branche-adviesbureau Fruitconsult over de kersenoogst tegen RTV Utrecht. Regionaal zijn er kleine verschillen. "Maar in de Betuwe, waar de meeste kersentelers zitten, zijn de oogsten 50 tot 60 procent lager." Kersenteler Erik Vernooij van De Kersenhut uit Cothen, met 16 hectare kersenbomen, ziet dat ook. "Mijn vader zit 45 jaar in het vak en heeft dit niet eerder meegemaakt."
Jan Kok praat er nuchter over. Het hoort bij het vak. Uiteraard kost het hem geld maar behalve kersenteler is hij ook zzp-er in de agrarische wereld dus hij heeft ook andere inkomsten. Vorig jaar was trouwens een heel goed kersenjaar, relativeert Kok. "De bomen waren toen eigenlijk te veel belast. De knoppen dit jaar zijn daarom verzwakt en waren eigenlijk nog niet goed hersteld."
Volgende week is de laatste week dat er bij de kwekerij aan de Hogeweg in Amersfoort kersen worden geplukt.