Amersfoortse ijsbeer moet 'ongecontroleerde' plas vanaf nu 's nachts ophouden

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Amersfoort - De metershoge ijsbeer, het kunstwerk bij Museum Flehite, plast al een maand iedere paar minuten. Maar 's nachts is dat vanaf nu verleden tijd. "Hij moet het in de late uurtjes even ophouden."
"Kijk noú", hoor je als je Amersfoort doorloopt. Kinderen beginnen te giechelen, toeristen maken lachend een selfie. Aan aandacht geen gebrek voor het kunstwerk in de vorm van een hard plassende ijsbeer. "Wat een te gek beeld", zeggen twee zussen uit Apeldoorn en Deventer. "Al snap ik dat je er wel een béétje gek van kan worden als je hier echt woont."
IJsbeer plast té hard: 'Hij moet het nu 's nachts ophouden'

'Bijna een waterval, toch?'

Het klopt dat niet álle buurtbewoners er even blij mee zijn, erkent museumdirecteur Paul Baltus. "Het was het idee dat de ijsbeer 'ongecontroleerd' plast. Oftewel, dat wij er niet per se invloed op zouden hebben. Maar nu buurtbewoners hebben aangegeven dat het ze 's nachts wakker houdt, dachten we: laten we het maar veranderen."
De straal is inderdaad aan de luide kant, lachen vriendinnen op bezoek vanuit de Canarische Eilanden. "Bijna een waterval, toch? Of een harde fontein, misschien wel." Een ouder echtpaar is er over uit: dit klinkt als het geluid van een zekere 'aandrang'. "Ja, iedereen kent dat gevoel toch? Je ziet die ijsbeer ook een beetje knijpend kijken. Zó: hup, ik moet nu écht een plasje maken."

Grappig beeld, maar wél serieuze boodschap

Er wordt om het beeld gelachen, maar serieus is het idee erachter zeker. Florentijn Hofman, de kunstenaar die beroemd werd om zijn gigantische badeenden, maakte het werk voor museum Flehite met klimaatverandering in gedachten. Museumdirecteur Paul legt het uit: "Dit beeld vertelt in een notendop waar het in onze wereld over gaat. Over ijskappen die smelten, een natuur die lijdt, ijsberen wiens leefomgeving steeds kleiner worden."

Dat de beer om de zoveel tijd begint te plassen, past daar dan ook bij. "Deze ijsbeer heeft ervoor gekozen om zijn ongenoegen even goed te laten zien. Daarom plast hij bij ons zo hard in de gracht. Net zo hufterig als wij soms met de natuur omgaan."

De ijsbeer is nu een maand in de binnenstad. Hij is namelijk onderdeel van de tentoonstelling 'Art en Zoo' van Museum Flehite. Die expositie gaat onder meer over het 75-jarig bestaan van Dierenpark Amersfoort, en zo ook over allerlei dieren. Omdat dat onderdeel van het museum nog tot november te zien is, blijft de ijsbeer dus nog eventjes. "Laat die ijsbeer de regio Utrecht nog maar zien dat het niet goed gaat met onze wereld", zegt een toerist. "Van mij mag-ie daarom wel langer blijven. Maar ik weet natuurlijk niet wat buurtbewoners van al dat geplas vinden, hè."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.