Luie of milieubewuste ambtenaren? Drie minuten fietsen naar kantoor met schaarse OV-fiets

OV-fietsen voor het kantoor van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
OV-fietsen voor het kantoor van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. © Wim van Rooijen
Amersfoort - Dat ambtenaren lui zijn wordt door hen zelf ten stelligste ontkend. Toch draagt de regelmatig terugkerende zee van OV-fietsen voor de overheidsgebouwen aan het Smallepad niet direct bij aan het bestrijden van het vooroordeel. Bij de fietsverhuur op het station komen ze nogal eens geel-blauwe tweewielers tekort terwijl het naar de kantoren aan het Smallepad maar twaalf minuten lopen is.
Toegegeven, er zijn kwesties die spelen die echt van een groter belang zijn. Maar het is voor het kantoor van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toch op z'n minst een opvallend gezicht. Op een reguliere werkdag kan daar een dikke rij OV-fietsen staan. Urenlang ongebruikt, slechts twee keer per dag een ritje van drie minuten van en naar het station.
(Artikel gaat verder onder de foto).
© Nieuwsplein33
Het AD kwam gisteren met het nieuws dat de OV-fiets in Nederland zó populair is dat die niet altijd beschikbaar is. Voornamelijk op de grote verhuurlocaties - zoals de fietsenstallingen in Amsterdam, Tilburg en Leiden - krijgen reizigers vooral in de middaguren vaak te horen dat er eventjes geen enkele fiets beschikbaar is. Maar ook in Amersfoort komt dit nog wel eens voor.

'Ga gewoon lopen'

Een medewerker van het uitleenpunt onder het Amersfoortse station geeft aan dat er momenten zijn waarop er even helemaal geen OV-fiets te vinden is. Maar, geeft hij aan, dat duurt nooit lang. "Het is vaak een kwestie van tien minuten tot een kwartiertje wachten en er komt wel weer iemand om een fiets in te leveren."
Binnenstadbewoner Wim van Rooijen vindt het niet verwonderlijk. Op sociale media deelt hij verschillende foto's genomen op willekeurige momenten waar een zee van OV-fietsen te zien is. 'Ga gewoon lopen', is zijn oproep.
(Artikel gaat verder onder de post.)
De woordvoerders van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zien het probleem niet zo. Het beleid van de overheidsdiensten is er juist op gericht om medewerkers met het openbaar vervoer te laten komen. "Het beeld ziet er misschien wat raar uit, maar we zijn juist blij dat mensen niet met de auto komen", vindt Dolf Muller, woordvoerder van de RCE.
Joke Bijl is woordvoerder bij Staatsbosbeheer en kwam vanmorgen zelf op de fiets, geen geel-blauwe maar haar eigen stalen ros. "Vanmorgen regende het, dus dan pak ik zelf liever even een fiets dan dat ik moet lopen door het natte weer". Ze benadrukt dat er ook collega's zijn die komen lopen. Er komt dan ook geen aanscherping in het beleid, fietstekort of niet.

Op station Amersfoort Centraal kunnen ongeveer 400 OV-fietsen worden geleend. Bij Staatsbosbeheer komen op een gemiddelde dag zo'n 60 tot 70 mensen naar kantoor, waarvan een groot deel gebruik maakt van het openbaar vervoer gebruikt. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om ongeveer 100 mensen. Hoeveel van hen een OV-fiets pakt is onbekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.