Initiatiefnemers referendum parkeerbeleid claimen voldoende handtekeningen binnen te hebben

Parkeren in de Coninckstraat in Amersfoort.
Parkeren in de Coninckstraat in Amersfoort. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Initiatiefnemers van het referendum over het parkeerbeleid in Amersfoort menen de benodigde 6147 handtekeningen binnen te hebben. Als de gemeente de handtekeningen goedkeurt, wordt het referendum tegelijk gehouden met de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november.
Initiatiefnemer en fractievoorzitter van de eenmansfractie Amersfoort voor Vrijheid, Tom van Lamoen, denkt dat het niet meer mis kan gaan. "Na de vorige telling hadden wij nog 2600 handtekeningen nodig en daarna hebben wij zelfs meer dan 4000 stemmen opgehaald." Zelfs als 1000 handtekeningen ongeldig worden verklaard zijn er voldoende handtekeningen wel geldig. De komende dagen worden alle handtekeningen door de gemeente gecontroleerd.
De initiatiefnemers hadden zes weken de tijd, tot 15 augustus, om de handtekeningen te verzamelen. "De timing, midden in de zomer, is uiterst ongelukkig", zei Van Lamoen eerder. Maar nu zijn de 6147 handtekeningen twee weken voor tijd al binnen. "Dat het zo snel zou gaan hadden wij ook niet verwacht", zegt Van Lamoen nu.

De gemeente wil tot 2040 stapsgewijs toe naar betaald parkeren in de hele stad Amersfoort, alle bedrijventerreinen en de dorpen Hoogland en Hooglanderveen.

De belangrijkste punten in dat plan zijn:

- In nieuwbouwwijken geldt een parkeernorm van 0,2 auto's per huishouden. Wat neerkomt op één auto per vijf huizen.

- In de wijken en rondom de stad komen zogenaamde hubs, waar de tweede of derde auto geparkeerd kan worden. Daarbij wordt voorzien in deelmobiliteit, zodat mensen met alternatief vervoer naar de stad kunnen.

- De gemeente gaat het gebruik van de fiets, het openbaar vervoer of deelvervoer stimuleren, om mensen uit de auto te krijgen.

- De eerste vergunning blijft ook in de toekomst mogelijk, maar op den duur wil de gemeente de uitgifte van vergunningen voor een tweede of derde auto flink gaan minderen.

De initiatiefnemers hebben vooral veel stemmen opgehaald bij winkeliers in de buitenwijken van Amersfoort zoals Vathorst en Hoogland. "Bij heel veel winkels hebben wij lijsten neergelegd die mensen konden ondertekenen", zegt Van Lamoen. En dat ondertekenen is volgens hem massaal gebeurd.
Hij vindt het wel jammer dat het niet gaat om een bindend referendum, maar om een raadgevend referendum. Bij een onwelgevallige uitslag kan de Amersfoortse politiek het besluit naast zich neerleggen, maar Van Lamoen verwacht niet dat de gemeente dit zal doen. "Anders zullen zij dat gaan merken bij de volgende verkiezingen." Op zijn beurt zegt Van Lamoen zich ook neer te leggen bij de uitslag als een meerderheid van de Amersfoorters wel stemt voor het nieuwe parkeerbeleid.
De initiatiefnemer is nu nog op vakantie, maar wil bij thuiskomt meteen aan de slag met de campagne. "Wij krijgen daar budget voor van de gemeente, dus wij kunnen er een mooie campagne van maken."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.