Leusdenaren worden op weg geholpen met het vergroenen van hun tuin

© Pixabay
Leusden - Natuur- en duurzaamheidscentrum De Groene Belevenis uit Leusden start in het najaar een project om inwoners bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering. Dat meldt de gemeente in een persbericht. Het gaat om workshops en op maat gemaakte adviezen om de eigen tuin klimaatbestendig te maken.
De gemeente Leusden heeft 50.000 euro subsidie gekregen van de Provincie Utrecht voor zogeheten klimaatadaptatie en vergroening in de leefomgeving. De gemeente Leusden en het waterschap leggen daar ieder nog 35.000 euro bij. Daarmee wordt het voor De Groene Belevenis mogelijk om de komende jaren allerlei activiteiten te starten die de bewustwording moeten vergroten.
Dat moet gebeuren door middel van kenniscafés en praktische doe-workshops. Ook kunnen particuliere tuinbezitters een op maat gemaakt tuin- en regenwateradvies krijgen, waarmee ze hun eigen tuin te vergroenen. Daarnaast zullen in twee buurten vergroeningsacties worden georganiseerd en komt er een groene activiteit voor alle inwoners in Leusden.

Verkoeling

De gemeente Leusden zegt dat het belangrijk is dat inwoners zich voorbereiden op de klimaatverandering. Dit kan bijvoorbeeld door de eigen tuin te vergroenen en tegels te vervangen door planten. Meer groen zorgt voor verkoeling, een betere wateropvang én biedt meer ruimte aan insecten en andere dieren.
Wethouder Jan Kramer: “We zijn natuurlijk blij met deze subsidie. Veel inwoners willen best in actie komen, maar weten simpelweg niet hoe. Deze subsidie en vooral het project dat hieruit voort komt, helpt die inwoners op weg. Samen maken we Leusden klimaatbestendiger.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.