Omwonenden worden betrokken bij bouwplannen in Tabaksteeg-Zuid

De woningen die aan de andere kant van de groenstrook bij de Tabaksteeg staan.
De woningen die aan de andere kant van de groenstrook bij de Tabaksteeg staan. © De Stadsbron
Leusden - Er werd de laatste jaren stevig gediscussieerd over het bouwen van woningen op de groenstrook bij de Tabaksteeg-Zuid. Dat er huizen komen is tegen het zere been van bewoners aan de andere kant van de Tabaksteeg. Hen was een groen uitzicht beloofd toen zij er hun huizen lieten bouwen. De gemeente nodigt omwonenden nu uit om hun vragen, suggesties en zorgen te delen tijdens een bijeenkomst.
Het gebied waar de gemeente Leusden wil bouwen grenst aan het zuiden van de Tabaksteeg en is omgeven door de Hamersveldsweg, Leusbroekerweg en Arnhemseweg. Er moeten veel woningen komen. In totaal gaat het om ongeveer 760 woningen in verschillende prijscategorieën, zowel koopwoningen als sociale huurwoningen.
(Artikel gaat verder onder de plattegrond.)
Het zoekgebied van de gemeente aan de Tabaksteeg.
Het zoekgebied van de gemeente aan de Tabaksteeg. © Fotobewerking Nieuwsplein33
Bewoners aan de andere kant van de Tabaksteeg zijn van meet af aan niet blij geweest met de plannen. Hen werd destijds door de gemeente en bouwbedrijf Heijmans toegezegd dat daar in ieder geval twintig jaar niet zou worden gebouwd. De politieke werkelijkheid is nu anders en er is sprake van een flink woningtekort waardoor de gemeente ook in groene gebieden moet kijken naar uitbreiding.

Omstreden grondruil

Het gebied aan de Tabaksteeg was trouwens heel lang in eigendom van Stichting De Boom, maar de gemeente kreeg het in bezit na een omstreden grondruil. In essentie ging het erom dat De Boom en projectontwikkelaar Heijmans strategische grondposities wilden ruilen. De Boom zou daardoor aan de slag kunnen in het Langesteeggebied, Heijmans zou kunnen gaan bouwen aan de zuidkant van de Tabaksteeg.
Door de grondruil was het voor de gemeente mogelijk om het natuurgebied definitief veilig te stellen voor woningbouw. De grondruil werd eind 2017 daarom met een krappe meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. Het ging toen overigens nog om 28 vrijstaande ‘landhuizen’ en een parkachtige groenstrook in Tabaksteeg-Zuid.

Meer woningen

Maar de deal liep vertraging op vanwege onenigheid over het bedrag. Omwonenden kregen daardoor hoop dat het misschien toch niet ging lukken. Tevergeefs, want een paar jaar later kwam de overeenkomst alsnog tot stand. Ondertussen veranderden de plannen van de gemeente. Bij het ontwikkelen van een toekomstvisie op woningbouw in de gemeente werd het hele gebied ten zuiden van de Tabaksteeg als ‘zoekgebied’ aangewezen. Dat maakt ook dat er nu veel meer woningen gerealiseerd kunnen worden.
(Artikel gaat verder on de foto).
Tabaksteeg-Zuid, gezien vanaf de Arnhemseweg.
Tabaksteeg-Zuid, gezien vanaf de Arnhemseweg. © Daan Bleuel / Leusder Krant
Tijdens de informatiebijeenkomst die de gemeente organiseert kunnen omwonenden aandachtspunten meegeven voor het maken van het woningbouwplan. "Met uw inbreng als buurtbewoner willen we een optimaal plan maken dat aansluit bij de behoeften en wensen van onze samenleving", schrijft wethouder Wim Vos in de brief.
Op maandag 4 september kunnen geïnteresseerden vanaf 19.15 uur langskomen in restaurant Maxima’s aan het Máximaplein 7 in Leusden zuid.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.