‘Doen wat je goed doet’ aflevering 11: dj Despa

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Het festivalseizoen staat even op een laag pitje, hier en daar staan er nog nieuwe culturele evenementen op het programma. Vandaag aandacht voor een Amersfoorter die muziek maakt én draait. Aanstaande zondag is hij te horen met een dj-set in café Stu. Vandaag in 'Doen wat je goed doet' aandacht voor producer en dj Despa.
Hij is een geboren Amersfoorter. Maar hij heeft ook in Leusden gewoond, waar zijn ouders nog wonen. Werner Spall, oftewel dj Despa, had een leuke jeugd in Leusden. “Ik ging veel buitenspelen en ik had gitaarles en deed aan judo en voetbal. Mijn muzikale reis is daar ook begonnen. Mijn ouders zijn beiden muzikaal, mijn moeder kan piano en dwarsfluit spelen. Mijn vader bespeelt geen instrument maar heeft veel kennis over muziek en een grote collectie CD’s, waar hij vaak mee bezig is.”
“Toen ik klein was ben ik bij de muziekschool in Leusden probeer-lessen gaan volgen en zo begon ik met gitaarspelen. Dat heb ik zeven jaar gedaan, ook in Leusden. Op gitaar, speelde ik vaak klassieke stukken. Toen ik op daar op mijn 19e mee stopte wilde ik eigen nummers gaan maken in plaats van naspelen.
Werner is nu 24 jaar en ging op zijn 20e op kamers in Amersfoort en woont nu in het centrum. “Ik woon nu leuk, omdat ik hier met twee vrienden woon. Onder ons huis zit een garage en daar heb ik een half jaar terug een studio ingericht. Eerst maakte ik muziek op mijn studentenkamer, maar daar moet je rekening houden met elkaar. In deze studio kan ik los gaan. Ik heb ook nog geen klachten van de buren gehad.”

Todd Edwards

“Mijn muzieksmaak ging meer richting dance toen ik 19 jaar oud was. Het was ook toegankelijker om te maken. Ik begon met deephouse, omdat ik niet veel spullen of kennis had. Deephouse tracks van mij zijn op een paar underground platenlabels in Engeland uitgebracht. Toen ontdekte de Engelse dj Todd Edwards mijn muziek ook. Hij is wel een grote naam, hij heeft bijvoorbeeld ook met Daft Punk samengewerkt, zij inspireren mij ook. Dat gaf me wel een bepaalde erkenning. Dat iemand als hij mijn muziek oppakt, die ik maakte op mijn kamer bij mijn ouders thuis, gaf me wel een kick en drive. Maar ik miste de muzikale uitdaging daarin. Ik wilde iets maken met iets herkenbaars van mezelf in mijn muziek. Dat lukte niet met de deephouse en garage die ik toen maakte.”
Dj Despa in zijn thuisstudio.
Dj Despa in zijn thuisstudio. © Werner Spall
“Van de streams op online muziekplatforms kan ik niet leven, maar het is wel een leuke bijkomstigheid. Ik heb een kantoorbaan, daar haal ik mijn inkomen uit. Sinds kort geef ik ook les in de productie van elektronische muziek, aan leerlingen van de middelbare school Guido de Brès, geef uitleg over software en muziektheorie. Daar ben ik ook een lespakket voor aan het ontwikkelen.”
"Met mijn eerste twee albums heb ik muziek gemaakt die best experimenteel was, wel dansbaar maar niet voor de festivals en grote feesten. Op mijn nieuwe EP heb ik daar een middenweg in geprobeerd te vinden. Iets dat werkt zowel op de radio en thuis, maar ook op feesten. Ik heb nog niet op grote feesten of festivals gedraaid. Heb al wel meer dan tien keer ergens gedraaid, maar ik ben meer bekend als producer dan als dj.”

Nieuwe muziek

“Mijn nieuwe EP heet ‘It Just Clicks’. Op 18 augustus komt de eerste single van die EP uit, die heet “All I Wanna Do Is Love’. Er komt ook een videoclip bij, dat is voor het eerst voor mij. Een maand later rond, 15 september, komt de hele EP uit en zal er ook een release-feest plaatsvinden. Hoe en wat dat is nog een geheim…”
“Ik probeer mijn luisteraar altijd wel achter te laten met een positieve stemming, zo zou ik mezelf ook omschrijven als persoon. Dus dat is wel wat ik belangrijk vind. De achterliggende boodschap zou kunnen zijn dat er vervelende dingen in het leven zijn, maar wees je ervan bewust dat je dingen in eigen hand hebt. Iedereen heeft het in zich om met tegenslagen om te gaan.”
“Mijn droom is wel meer shows te doen en op grote festivals te draaien. Iets dat zowel op muzikaal als showspektakel iets unieks neerzet. Ik denk dat dit van alle tijden is, maar tegenwoordig heb ik het idee dat veel van hetzelfde wordt gedaan. Anderen maken iets op basis van wat werkt dat ze iets eigens maken. Ik maak muziek met het idee hoe ik zelf ook vernieuwend kan zijn. Zonder een einddoel voor ogen te hebben. Ik heb invloeden van house en funk en het moet dansbaar zijn, dat is waar ik voldoening uit haal.“
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.