Succesvolle eerste Pride Walk in Leusden, meer jongeren bij Amersfoortse editie

Leusden/Amersfoort - "We zijn enorm blij met de opkomst. Die was beduidend hoger dan we zelf hadden gedacht.’’ Dat zegt Carola Groenewoud, één van de organisatoren, daags na de eerste Pride Walk die in Leusden werd gehouden. Zo’n 50 deelnemers liepen mee, dat meldt de Leusder Krant. In Amersfoort zien de organisatoren steeds meer jongeren die meedoen.
Met de Pride Walk willen de deelnemers aandacht voor discriminatie waar leden van de lhbtiq+-gemeenschap nog steeds aan worden blootgesteld. Het is ook een roep om erkenning van het feit dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. ,,Het maakt niet uit op wie je valt’’, aldus de organisatie in de aankondiging van het evenement.
,,We denken weleens dat het in Leusden wel meevalt’’, zegt Carola Groenewoud. ,,Maar vergis je niet, er is in mijn ogen hooguit sprake van een soort schijntolerantie. Het is goed, zolang het maar niet te dichtbij komt. Ga maar eens kijken naar de reacties op Facebook op onze aankondiging. Daar schrik je echt van!’’
Jaarlijks terugkerend
,,Ik weet dat er ook in Leusden jongeren zijn die bang zijn voor hun identiteit uit te komen’’, gaat Groenewoud verder. ,,Of mensen die bang zijn om als homo-stel hand-in-hand over straat te gaan.’’ Tegelijk waren er ook positieve reacties. Groenewoud: ,,Er hingen onderweg ook mensen uit hun ramen om ons aan te moedigen.’’
De organisatie is vast van plan van de Pride Walk een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Groenewoud: ,,Dat doen we dan daags voor Pride Amersfoort dat een regionale functie heeft. Ik hoop dat we ooit bij het podium ook het logo van de gemeente Leusden gaan tegenkomen.’’

In Amersfoort ging de Pride van start gegaan op het Sint Jorisplein. Terwijl een deejay vrolijke muziek draait vanuit een kleine glitter-staan vriendinnen Sophie (14) en Iphigenia (15) als een van de eersten op het plein. Ze komen beiden uit Leusden waar ze gisteren ook meeliepen met de tocht. "Toen was het gelukkig droog en zonnig". Toch weerhoudt de regen hen er vandaag niet van om weer mee te lopen. "Het is ons eerste jaar dat we erbij zijn. We worden er blij van en vinden het fijn om andere lhbti-members te supporten", vertelt Sophie.
Iets verderop staat een groep jongeren uit Woudenberg. Hessel (21) vertelt dat er in Woudenberg een lhbtiq+-communitie is die bestaat uit vijftien jongeren. "Maar in Woudenberg loop ik er niet zo bij", laat Hessel weten. Hij wijst naar de vlag die uit zijn broek steekt. "Dan zijn er altijd mensen die raar naar me kijken." In Amersfoort voelt hij zich wel helemaal op zijn gemak. "Hier kan ik gewoon zijn wie ik ben."
Marcel Bakker van Stichting Keiroze zegt tegen RTV Utrecht verheugd te zijn over het feit dat er steeds meer jongeren meelopen. "Eerst waren ze er amper, nu zijn ze met velen. Zij moeten dit event verder brengen."
Hobbels
Manouk is een van de jongeren die de Pride viert. Zij vindt vooral dat het ieders taak is om het feest levend te houden. "Dat is niet alleen onze taak, maar voor alle mensen die hier zijn. Het doel is dat iedereen geaccepteerd wordt."
Bakker is het met haar eens, al ziet hij dat de weg naar volledige acceptatie er nog steeds eentje met vele hobbels is. "Vorig jaar hadden we een vlaggenactie waarbij allemaal ondernemers een regenboogvlag kregen. Een aantal daarvan werd gestolen of kapotgemaakt. Tsja, daaruit blijkt dat volledige acceptatie nog steeds niet bereikt is."
Columnist Joop de Keijzer was met zijn cameraman Peter Heuts ook te vinden op de Pride Amersfoort en maakte de volgende sfeerbijdrage:
