Hoe Puck Pieterse de topfavoriet werd voor het WK Mountainbike

Puck Pieterse
Puck Pieterse © RTV Utrecht
Amersfoort - Nog iets meer dan twee weken en dan heeft de provincie Utrecht er mogelijk een wereldkampioen bij. Op 12 augustus vindt het WK Cross County plaats, ook wel mountainbike genoemd. Puck Pieterse uit Amersfoort heeft zich de afgelopen maanden gemanifesteerd als de topfavoriet voor de wereldtitel.
De afgelopen jaren wist Pieterse, inmiddels 21 jaar, steeds betere resultaten neer te zetten bij het veldrijden. Maar deze zomer is de Amersfoortse te zien op de mountainbike. Ze presteert tot nu toe, in haar eerste wereldbekerseizoen, allesbehalve onverdienstelijk.
Ze rijdt op de mountainbike niet als bezigheidstherapie nu het veldrijden stil ligt. Integendeel. In 2024 hoopt ze namelijk bij de Olympische Spelen in Parijs het goud te veroveren op de mountainbike. Maar eerst het WK over twee weken. Daar is ze de grote favoriet. Hoe is dat zo gekomen?

4 februari 2023 – WK veldrijden

In het Nederlandse Hoogerheide vond het WK veldrijden plaats. Pieterse werd gezien als grote kanshebber, maar niet als de topfavoriet.
Pieterse zag het goud gaan naar haar grote concurrente Fem van Empel. Zelf pakte Pieterse, door een uitglijder in de derde ronde, het zilver. “Zilver is niet iets is om je voor te schamen. Natuurlijk ben ik hier trots op", sprak ze tegen RTV Utrecht.
Pieterse met het zilver om haar nek bij WK veldrijden
Pieterse met het zilver om haar nek bij WK veldrijden © RTV Utrecht

4 maart 2023 – Strade Bianche

Nadat het veldritseizoen klaar was liet Pieterse zich zien als wielrenster. In de befaamde Italiaanse koers Strade Bianche liet Pieterse, rijdend voor Alpecin-Deceuninck, een alleskunner te zijn.
Na een knappe koers kwam Pieterse als vijfde over de streep. Ze liet ervaren rensters als Floortje Mackaij uit Woerden en de Duitse kampioene Liane Lippert achter zich.
Pieterse in het wielerpeleton
Pieterse in het wielerpeleton © RTV Utrecht

12 mei 2023 – Vooruitblik op mountainbikeseizoen

In aanloop naar het mountainbikeseizoen geeft Pieterse een interview aan het Algemeen Dagblad. Daarin geeft ze onder andere aan met oog op de Spelen de komende maanden alles op het mountainbiken te richten.
Bescheiden als Pieterse is tempert ze de verwachtingen. “In het mountainbike ben ik nog altijd een van de minderen en zijn er vrouwen die harder naar beneden gaan dan ik. Op de weg kun je nog veel winnen met slim rijden, niet gek doen en sparen. Bij het mountainbiken komt je altijd terecht op de plek waar je hoort. Daar gaat het niet om de slag missen, maar het is vanaf de start anderhalf uur volle bak.”
De krant vraagt haar ook naar haar doel in haar eerste wereldbekerwedstrijd. “Dat is de top 8. Dat is de kwalificatie-eis is voor de Spelen. Ik heb goed getraind, ben in vorm en als het in mijn koppie goed zit moet er een mooie uitslag uit kunnen komen. Ik rijd hier zonder druk van buitenaf.”

14 mei 2023 – Eerste wereldbekerwinst

Dan staat op zondag 14 mei de eerste wereldbekerwedstrijd op de mountainbike staat voor Pieterse op het programma. Twee dagen eerder was ze bij de zogenoemde sprintrace al wel zevende geworden.
De 21-jarige Pieterse reed bij de hoofdrace in het Tsjechische Nove Mesto in de slotronde weg bij wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Met vijf seconden voorsprong kwam ze in haar wereldbekerdebuut als eerste over de finish. Een ongekende prestatie.
Zelf bleef ze in het radioprogramma Namen en Rugnummers vrij nuchter over haar eerste plek. "Het is een ronde die mij goed ligt. Het was de vierde keer dat ik hier reed, dus ik wist ook wat ik kon verwachten."

18 juni 2023 – Tweede wereldbekerwinst

Nadat Pieterse een week eerder vijfde was geworden bij de wereldbeker in Zwitserland sloeg ze in het Oostenrijkse Leogang opnieuw toe. De Amersfoortse was een klasse apart en kwam als eerste over de streep.
Het machtsvertoon van Pieterse was groot. De nummer twee, de Oostenrijkse Mona Mitterwallner, moest 38 seconden toegeven op Pieterse. En dat een week voor het EK mountainbike.

25 juni 2023- Eerste Nederlandse vrouw die EK wint

Op 25 juni werd het geschiedenisboek van Puck Pieterse nog verder gevuld. De Amersfoortse won met grote overmacht in de Poolse stad Krynica-Zdroj het EK mountainbike. Ze is de eerste Nederlandse vrouw ooit die de titel heeft gewonnen. Bart Brentjens (2001) en Mathieu van der Poel (2019) slaagden daar bij de mannen al wel in.
Tijdens de race viel Pieterse nog in de openingsfase. Ze herpakte zich en ging er in de tweede ronde vandoor waarna ze geen van haar ‘concurrenten’ nog in de buurt liet komen. Met de prestatie maakte Pieterse duidelijk dat haar eerdere twee wereldbekerzeges geen toevalstreffers waren.
Pieterse reed in Italië vanaf de start solo
Pieterse reed in Italië vanaf de start solo © Wessel van Leeuwen / RTV Utrecht

2 juli 2023 – Drie op rij in wereldbeker

In Italië ging Pieterse op voor haar derde wereldbekerzege van het seizoen. En met succes. De Amersfoortse was in Val di Sole veruit de sterkste.
Vanaf de start ging ze er alleen vandoor. Uiteindelijk kwam ze met ruim 50 (!) seconden voorsprong op de Italiaanse nummer twee Martina Berta als eerste over de streep. Regerend wereldkampioene Ferrand-Prévot werd achtste en moest bijna drie minuten toegeven op Pieterse.
Na afloop vroeg RTV Utrecht aan Pieterse in Italië of ze zichzelf, na haar eerdere verwachtingen van het seizoen, inmiddels ziet als dé favoriet voor het WK in Glasgow. "Tja, als je drie van de vier Wereld Bekerwedstrijden weet te winnen, dan kun je moeilijk zeggen dat je geen favoriet bent. Ik weet eigenlijk niet goed hoe het allemaal zo snel gegaan is", zei ze.

De goede prestaties van Pieterse op de mountainbike hebben mogelijk wel invloed op haar veldritseizoen. De start hiervan overlapt in oktober met het mountainbikeseizoen. Ze staat in de wereldbeker van de mountainbike stevig bovenaan.

"Als ik de eindzege in de wereldbeker kan behalen winnen dan moet het veldrijden maar even wachten. Overigens denk ik dat ik niet al te veel zal missen", zei Pieterse tegen RTV Utrecht.

15 juli 2023 – Nederlands kampioenschap

Het was niet de vraag of Pieterse zich op 15 juli zou kronen tot Nederlands kampioen mountainbike, maar hoe ze dit zou doen. De 21-jarige Amersfoortse maakte er in Oldebroek dan ook een saaie wedstrijd van.
Pieterse heerste van start tot finish en kroonde zich in de lijn der verwachting tot Nederlands kampioen.

12 augustus 2023 – WK mountainbike

Uiteraard heeft bondscoach Gerben de Knegt Puck Pieterse geselecteerd voor het WK mountainbike in Glasgow.
De bondscoach weet dat hij met de Amersfoortse in de selectie mogelijk goud in handen gaat hebben. “Puck Pieterse is dit seizoen van zeer hoog niveau en zal – als ze die vormpiek kan doortrekken naar dit WK – voor de titel kunnen gaan.”
Of Pieterse de hoge verwachtingen gaat waarmaken dat zal moeten blijken. Het zou in ieder geval een ongekende prestatie van weleer zijn. Je in je debuutseizoen bij de elite op de mountainbike kronen tot Nederlands, Europees en Wereldkampioen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.