Eerste Pride Walk in Leusden wordt vanavond gelopen: 'Er is hier een conservatieve onderstroom'

© Pexels
Leusden - Terwijl in Amersfoort de voorbereidingen worden getroffen voor de Pride morgen, vindt vanavond in Leusden de allereerste Pride Walk plaats. Hoeveel deelnemers mee zullen lopen weet de organisatie niet. Maar dat het nodig is, dat staat vast. "Als je hier buiten de lijntjes kleurt, wordt het ongemakkelijk."
Al bijna twintig jaar wordt in Amersfoort het Pride evenement georganiseerd. Dat ging niet zonder slag of stoot. In 1982 liep het in de Keistad uit op rellen tijdens Roze Zaterdag. Maar er is veel veranderd sinds die tijd en het LHBTI+-evenement in Amersfoort trekt jaarlijks veel bezoekers die diversiteit vieren.
Onder hen zijn ongetwijfeld ook Leusdenaren te vinden. Maar terwijl in Amersfoort nauwelijks een wanklank te horen is, althans niet openlijk, wordt de pridewalk in Leusden zeker niet door iedereen met open armen ontvangen. 'Rot een end op met die rotzooi' lezen we als reactie onder de aankondiging van de Leusdense protestloop op Facebook.

'Niet veilig'

Het is maar een reactie, maar volgens Carola Groenewoud staat het niet op zichzelf. Ze werkt als vrijwilligerscoördinator bij cultuurpodium Fort33 en is betrokken bij de organisatie van de Pride Walk. "LHBT-ers voelen zich in Leusden niet altijd veilig", zegt ze resoluut. Als voorbeeld noemt ze een vrijwilliger bij Fort33. Een Nederlands-Marokkaanse jongen die naar Nederland vluchtte vanwege zijn seksuele voorkeur. De jongen verhuisde uit Leusden vanwege de negatieve reacties om zijn persoon.
Annet Belt, bekend SP-lid en voormalig fractievoorzitter, vult aan. "We zijn hier semi tolerant. Aan de oppervlakte ruimdenkend, maar er is een conservatieve onderstroom. We doen hier graag normaal. Als je buiten de lijntjes kleurt, wordt het ongemakkelijk." Een ongemak dat volgens de organisatoren regelmatig de kop opsteekt in het dorp, maar veelal besmuikt.
Juist daarom vinden ze het belangrijk dat de Pride Walk vanavond gelopen wordt. Om het bespreekbaar en zichtbaar te maken, zelfs anno 2023. Verheugd zijn de organisatoren met het feit dat de nieuwe wethouder Jan Kramer meeloopt. Ze zien het als een voorbeeldfunctie die mogelijk uitstraling heeft op anderen om ook mee te doen. Of er meer wethouders of raadsleden meelopen is onduidelijk. Openbare steunbetuigingen bleven tot nu toe uit.
De Pride Walk start vanavond om 19.30 uur bij het Huis van Leusden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.