Bosbad Amersfoort geopend na opknapbeurt: ‘Iedereen is vrolijk in het water’

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Een waterig zonnetje hangt boven het Bosbad. Badmeester Gerdie staat langs de rand van het 50-meterbad. Van half negen tot half tien houdt ze iedere ochtend toezicht op het water waar tijdens dit uurtje standaard banenzwemmers te vinden zijn. “Het is een gezellig tijdstip, de mensen kennen elkaar en komen hier meerdere keren per week, soms zelfs iedere dag”. Hoewel het bad vernieuwd is, blijft het zwemmen hier als vanouds. 
Sinds twee weken is het Bosbad na de renovatie weer gevuld met water. Zes en een half miljoen liter was ervoor nodig om het bad vol te laten lopen. Het komt uit twee natuurlijke bronnen die op het terrein van het zwembad liggen.
Hedi is vijfentachtig jaar oud en komt in de zomermaanden iedere ochtend banen trekken in het Bosbad. Behalve toen het bad gesloten was en wanneer het regent. “De afgelopen tijd heb ik af toe in het Henschotermeer gezwommen, maar hier vind ik het toch fijner”, vertelt ze terwijl ze in een rustig tempo van de kleedhokjes naar het bad loopt. “Ik heb een zwemvriendje hier. We zwemmen samen baantjes en praten dan lekker bij. Iedereen is vrolijk is het water.” Zo’n twintig zwemmers liggen inmiddels in het 50-meterbad. 

Chlooropslag en leidingwerk

De renovatie van het zwembad had heel wat voeten in de aarde. Dat begon met het vinden van een bereidwillige aannemer. Het bad is eerst volledig gezandstraald om zo de oude toplaag te verwijderen. Vervolgens heeft het bad weer een frisse lik verf gekregen. Een blauwe kleur voor op de bodem en kanariegeel voor de randen van het bad. De felle kleuren schitteren in de zon.  
Alles bij elkaar opgeteld heeft het project de gemeente 1,5 miljoen euro gekost. Inclusief de speeltoestellen die er nu dus nog niet allemaal staan. Ook moet de chlooropslag en het leidingwerk nog worden aangepakt. Dat staat voor komende winter op de planning. 
Gerdie is blij met de keuze om de cementen speelheuvels te verwijderen die in het kinderbad stonden: “je kon niet goed zien wat er achter de heuvels gebeurde”, legt ze uit. “Daarom had je meerdere toezichthouders nodig aan de verschillende kanten van het bad”. Binnenkort komen er in het kinderbad meerdere glijbanen en toestellen voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. 
Een van de kinderbaden waar nog nieuwe speeltoestellen in komen
Een van de kinderbaden waar nog nieuwe speeltoestellen in komen © Nieuwsplein33

Watertemperatuur

Twee voorstellen om het bad aan te passen werden de afgelopen jaren van tafel geveegd. Het ene plan bestond uit het bad verkleinen en de ligweide uitbreiden, het andere idee was om het badwater structureel te verwarmen.  
Hedi geeft aan geen moeite te hebben met de watertemperatuur, die momenteel rond de 19,5 graad ligt. Al houdt badmeester Gerdie de mensen – mede vanwege die temperatuur - wel goed in de gaten. “Het aantal graden van het water staat ongeveer gelijk aan het aantal minuten dat het verantwoord is om erin te blijven.” Ze geeft daarbij aan dat dit voor geoefende zwemmers anders is dan voor mensen die een minder goede conditie hebben of die wat ouder zijn. 

De vorm van het zwembad is bij de renovatie gelijk gebleven. Het ontwerp dateert uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het daadwerkelijke bad bestaat sinds 1943 en heeft een monumentale status. Zo'n 20 jaar geleden kreeg het bad voor het laatst een grondige beurt.

Een vrouw stapt na een halfuurtje het bad uit en bedankt Gerdie: “zo en nu ga ik ontbijten”, laat ze weten. Een andere bezoeker komt juist gehaast aangelopen met haar handdoek onder haar arm: “ik kon mijn bed echt niet uitkomen vanmorgen”, lacht ze. Ze kan nog een klein halfuurtje gebruik maken van het banenbad. 
“Het is deze ochtend erg rustig in vergelijking met andere ochtenden, vertelt Gerdie. “Meestal zijn er twee keer zo veel mensen, van jong tot oud.” Ze vermoedt dat veel mensen op vakantie zijn. 
Het recreatiebad opent iedere dag om tien uur ‘s morgens. Op een goede dag ontvangt het Bosbad meer dan drieduizend bezoekers. Vanwege de werkzaamheden is het zwemseizoen dit jaar de helft korter dan andere jaren. Het bad is nog tot 9 september geopend voor bezoekers. “We hadden ook volgend jaar pas weer open kunnen gaan, omdat we nog een aantal speeltoestellen missen, maar dat is natuurlijk zonde met dit weer”, laat bedrijfsleider van het Bosbad Danielle Hamminga weten. Al komt het grote openingsfeest wel pas in 2024.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.