Het nieuwe parkeerbeleid in Amersfoort: meer dan een melkkoe?

Parkeergarage
Parkeergarage © Unsplash
Amersfoort - Het invoeren van betaald parkeren in bijna de hele stad zorgt voor verhitte gesprekken. Iedereen heeft er wel een mening over. Voorstanders zien het als een mooie kans om meer ruimte te bieden aan groen in de stad, terwijl anderen vooral denken dat het een melkkoe is voor de gemeente. Hoe zit dat? Vijf vragen en antwoorden.

Waarom betaal ik parkeergeld?

Het betalen van parkeergeld is in de jaren 50 begonnen rond Schiphol. Maar waarom? "Omdat ruimte schaars is", zegt deskundige Giuliano Mingardo. "Dat is in de hele wereld zo. Er komt geen grond meer bij. De ruimte die er dus is, moet je verdelen over bijvoorbeeld woningen, wegen, parken en dus ook parkeren. En alles wat schaars is heeft een prijs." Mingardo werkt bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en verdiept zich in stedelijke economie en transporteconomie. Hij weet veel over het innen van parkeerbelasting en wegenbelasting.
De parkeerbelasting is de thermometer van de aantrekkelijkheid van de binnenstad
Giuliano Mingardo, deskundige
Volgens Mingardo is het een kwestie van vraag en aanbod. "Een parkeerplek neemt ongeveer 12 tot 15 m2 in beslag en hoe schaarser de ruimte hoe meer je moet betalen." Hij gaat nog een stapje verder. "De parkeerbelasting is de thermometer van de aantrekkelijkheid van de binnenstad." Hoe meer je dus vraagt hoe populairder de plek.
De deskundige vergelijkt het met de verkoop van kaartjes in het voetbalstadion. "Hoe mooier je plek is, hoe duurder deze is. Dat is ook zo met parkeren. In buitenwijken is het meestal veel goedkoper dan in de binnenstad."

Waarom betaal ik dan ook nog wegenbelasting?

"Wegenbelasting heeft helemaal niets te maken met parkeren", legt deskundige Mingardo uit. De wegenbelasting wordt geïnd door het Rijk en is bedoeld voor het onderhouden van de wegen. Mingardo: "Parkeerbelasting is een lokale belasting, dus het vergelijken van wegenbelasting met parkeerbelasting is als het vergelijken van appels en peren."

Hoeveel verdienen de gemeenten aan het parkeergeld?

"Hoeveel je moet betalen is lastig te onderbouwen", vervolgt Mingardo. "Ga je alleen uit van het onderhoud of ook van de grondprijs?" Dat heeft dus te maken met het soort parkeergelegenheid en de locatie. "Stel je wilt een ondergrondse garage bouwen. Dat is duur. Dat kost per parkeerplek zo'n 100.000 euro voordat je die al werkelijk hebt. Het bepalen van de parkeertarieven is dus geen exacte wetenschap."
Amersfoort heeft jaarlijks ongeveer 2,8 miljoen euro aan parkeerinkomsten. Ter vergelijking: in Utrecht gaat het om een bedrag van meer dan 60 miljoen. Maar in Zeist, een stuk kleiner in vergelijking met Amersfoort, gaat het om een bedrag van ongeveer 2,7 miljoen euro. En tenslotte Woerden: 1,4 miljoen euro.

'Parkeergeld is een melkkoe voor gemeenten', klopt dat?

"Je kost als automobilist geld. Je maakt gebruik van schaarse ruimte en je bent de veroorzaker van negatieve effecten. Denk daarbij aan leefbaarheid, de gevolgen voor het milieu, verkeersongelukken en andere overlast." Volgens Mingardo is het bepalen van de parkeerbelasting een democratisch proces. Die keuze is dus aan de politiek.

Mag parkeergeld ook aan andere dingen worden uitgegeven?

"Dat mag", zegt Mingardo. In Nederland is de parkeerbelasting geen 'geoormerkt' geld. "In het Verenigd Koninkrijk zijn ze daar wel mee bezig. Daar willen ze alle inkomsten inzetten voor duurzame mobiliteit zoals meer fietspaden en beter Openbaar Vervoer."
In Nederland is het niet zo ver. "Dat is ook een beetje kip of ei", zegt Mingardo. "Als het alleen aan mobiliteit uitgegeven mag worden, ga je daarvoor ook minder geld uit de algemene middelen krijgen. Stop je een deel van de inkomsten in de algemene middelen, dan zul je daar bijvoorbeeld weer geld van krijgen voor de aanleg van fietspaden. Belangrijk is dat een stad goed gebruik maakt van de gelden."
In de provincie Utrecht wordt in 7 van de 26 gemeenten parkeerbelasting geïnd en in 4 van die gemeenten gaat een deel van die inkomsten naar de algemene middelen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.