Deel van de Leusdense politiek probeert zichzelf opnieuw uit te vinden

Leusden - De val van het kabinet leidt ertoe dat politici zichzelf in de spiegel aankijken en nadenken over de toekomst. Dat gebeurt landelijk, maar ook lokaal. In Leusden onderzoeken de fracties van GroenLinks-Pvda en D66 de mogelijkheden voor samenwerking. CDA-fractievoorzitter Bart van Os pleit ondertussen voor landelijke samenwerking tussen zijn partij en de BBB.
In een vorige week geplaatst opiniestuk in het Nederlands Dagblad roept Bart van Os, samen met co-auteur Lans Bovenberg, op tot intensieve samenwerking tussen CDA en BBB. Eventueel aangevuld met Pieter Omtzigt als die besluit politiek actief te blijven door een eigen partij op te richten. "Want het CDA zal zich moeten realiseren dat haar leidende rol in het midden van de politiek voorlopig is uitgespeeld’’, schrijven de auteurs.
,,Het CDA moet zich afvragen waarom zoveel BBB-kiezers niet op het CDA wilden stemmen’’, werpt Van Os op. De BBB is sterk geworteld in de agrarische sector, waar het CDA traditioneel kon rekenen op veel steun. "Het antwoord is pijnlijk duidelijk’’, schrijven van Os en Bovenberg: "Als bijwagen van de VVD in vier kabinetten Rutte is het CDA voor hen ongeloofwaardig geworden.’’
Schandalen
Het heeft volgens beiden alles te maken met het gedoogkabinet met de PVV (Rutte 1), het blijven zitten na schandalen, het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer (Rutte 3) en het ‘functie elders’-incident met Pieter Omtzigt in de aanloop naar de formatie van het huidige kabinet. "Het mee mogen regeren met Rutte leek belangrijker dan het vertegenwoordigen van de kiezers en het controleren van de regering’’.
In de ogen van Van Os en Bovenberg zou een nieuw, krachtig politiek middenblok tegenwicht moeten bieden tegen de neo-liberale VVD waarbinnen thema’s als economie en publiek-private samenwerking de hoofdrol spelen en het linkse blok waarin internationalisering en het aanpakken van klimaatproblemen en ongelijkheid centraal staan.
GroenLinks, PvdA en D66
Landelijk gaan GroenLinks en PvdA met één lijst de verkiezingen in. De Leusdense afdelingen van GroenLinks, PvdA en D66 gaan verder en onderzoeken de komende tijd de mogelijkheden voor samenwerking. In een persbericht melden de afdelingsbesturen dat ze hiermee ‘een sterke progressieve inbreng’ in de gemeentepolitiek willen garanderen.
Op dit moment werken GroenLinks en de PvdA al jaren samen door de vorming van een gezamenlijke fractie in de gemeenteraad. Samenwerking tussen progressieve partijen in gemeenteraden is niet uniek; het gebeurt in een flink aantal gemeenten. Ook in de regio Eemland. Zo hebben GroenLinks, PvdA en D66 in Nijkerk samen een stichting opgericht die als doel heeft om met een nieuwe progressieve partij aan de plaatselijke verkiezingen deel te nemen.
De leden van de partijen in Leusden beslissen uiteindelijk over de vraag óf en zo ja hoe er in de toekomst samengewerkt moet worden. Eind augustus vindt een eerste gesprek plaats over het plan met de leden van de drie partijen.