Amersfoorters komen met manifest tegen opzettelijk verkeerslawaai

© Pixabay
Amersfoort - Harde geluiden van optrekkende motoren of auto’s, onnodig toeteren en gas geven in stilstand. Op meerdere plekken door heel Amersfoort - zoals op de Bunschoterstraat en in het Hogekwartier - is dat volgens Koos Dirksen dagelijkse kost. Hij roept Amersfoorters via een manifest op om melding te doen van onnodige geluidsoverlast. Dirksen wil dat de gemeente strenger gaat optreden tegen opzettelijk verkeerslawaai. 
Meerdere inwoners van Amersfoort - waaronder Dirksen - ergeren zich al jaren aan de harde en doelbewuste verkeersgeluiden die enkele weggebruikers in de stad produceren. "Er ontstaan veel schrijnende situaties, van kinderen die uit hun slaap worden gehaald tot mensen die niet meer in hun tuin zitten door de extreme geluiden."
Volgens Dirksen gaat het om een complexe problematiek. "De geluidsnormen zijn al erg ruim. Dat maakt het lastig om onderscheid te maken tussen wat wel mag en wat feitelijk verboden is. Daarbij speelt het op iedere plek net weer op een andere manier. In sommige buurten zijn het vooral de geluiden van brommers en op andere plekken zijn het de knallende uitlaten van auto's."
Ook benadrukt Dirksen dat hij het belangrijk vindt dat mensen die te maken hebben met geluidsoverlast zich gehoord voelen en hun verhaal kwijt kunnen via het manifest. "Als je nu melding doet bij de gemeente dan merk je aan de terugkoppeling dat ze daar worstelen met het beantwoorden en oplossen ervan. Mensen voelen zich vaak machteloos. Vandaar ons initiatief."

Gezondheid

Ook Alex Engbers, raadslid voor het CDA, is van mening dat er meer moet gebeuren om de overlast van verkeersgeluiden terug te dringen. “Door onvoldoende handhaving krijgen geluidsveroorzakers te veel ruimte”, stelt hij. Ook geeft Engbers aan dat het onderwerp al jaren speelt en dat er verschillende plekken zijn waar mensen echt last hebben van excessief geluidsoverlast. "Er zijn mensen in Nieuwland die al heel lang last hebben van geluid van de A1. Maar deze problemen spelen ook op de Hogeweg, de Ringweg Koppel, en in het Soesterkwartier."
Volgens de initiatiefnemers van het manifest heeft de geluidsoverlast een grote impact op de gezondheid van Amersfoorters. “De gemeente heeft het probleem gelukkig onderkend”, geeft Dirksen aan. Het onderwerp komt na het zomerreces op de agenda van de raad. "Hopelijk kunnen we tegen die tijd met ons manifest laten zien dat er breed draagvlak is voor aanpak van deze problematiek."
Al tientallen mensen hebben gereageerd via de website. Het manifest kan bekeken worden via www.stopverkeerslawaaiamersfoort.nl.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.