Steen uit de London Bridge op Plantsoen Zuid krijgt bijzonder Engels bezoek

Het bezoek van Sally aan Amersfoort.
Het bezoek van Sally aan Amersfoort. © Bart Beeftink
Amersfoort - Veel Amersfoorters zullen wel weten dat de Keistad haar naam te danken heeft aan die ene hele grote zwerfkei aan de Stadsring. Minder bekend is de Engelse kei op Plantsoen Zuid. Een overblijfsel van de London Bridge, geschonken door een Engelsman. Zijn dochter was dit weekend in Amersfoort. Ze kwam een kijkje nemen en stond stil bij de bijzondere geschiedenis van deze kei uit één van de oudste stenen stadsbruggen ter wereld.
Eerst maar even naar het begin van dit verhaal. Tussen 1971 en 2004 bestond er een traditie om met enige regelmaat keien van bevriende landen of steden in ontvangst te nemen. En zo kwam in 1971 de Engelse kei terecht op Plantsoen Zuid. Die werd daar geplaatst dankzij de ‘Association of Amersham and Amersfoort’ en als herinnering aan de band tussen beiden steden. De steden hebben de eerste vijf letters van hun namen gemeen.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Reg Woolaccott
Reg Woolaccott © Bart Beeftink privé archief

Oudste stenen stadsbrug ter wereld

Oprichter van de 'Association of Amersham and Amerfoort' was Reg Woolacott. Hij overhandigde de steen namens Amersham tijdens het eerste officiële Keistadfeest in 1971. Sindsdien ligt die steen daar maar. Amersfoorter Bart Beeftink raakte dusdanig geïntrigeerd door de kei dat hij besloot om onderzoek te doen naar de herkomst van het geschenk. Het bleek niet om zomaar een stuk graniet te gaan, maar om een balustradesteen van de London Bridge. Eén van de oudste stenen stadsbruggen ter wereld.
(Artikel gaat verder onder de foto).
In 1971 wordt de steen in het bijzijn van de burgemeester van londen kado gedaan aan Amersfoort.
In 1971 wordt de steen in het bijzijn van de burgemeester van londen kado gedaan aan Amersfoort. © ANP, rechten voor boek verkregen.
In zijn boek 'De verloren brug' beschrijft Beeftink zijn zoektocht uitgebreid. Hoe kwam Amersfoort aan een steen van deze beroemde brug? Via het Amersham museum en Engelse kranten kwam hij in contact met Sally Woolacott. De oorspronkelijke Old London Bridge bestaat al lang niet meer, sinds 1973 is er een derde versie. Maar een aantal van de oorspronkelijke balustradestenen uit de tweede versie van de brug (1831-1968) werd in de huidige brug verwerkt.

Veel waarde

De tweede versie van de brug had veel waarde en werd in onderdelen verscheept naar de Amerikaanse staat Arizona. Het is daarmee het grootste antiekstuk ter wereld dat ooit werd verkocht en getransporteerd. Bart Beeftink ontdekte dat een aantal voormalige balustradeblokken in Londen bleef als reserve. En daarmee is het verhaal rond, want het stuk steen in Amersfoort was zo'n reserveblok.
(Artikel gaat verder onder de foto).
The Old London Bridge begin vorige eeuw, met rechts de balustradestenen zoals die in Amersfoort ligt.
The Old London Bridge begin vorige eeuw, met rechts de balustradestenen zoals die in Amersfoort ligt. © Museum of Londen, rechten voor boek verkregen.
Het onderzoek van Beeftink was niet compleet geweest zonder de hulp van Sally Woolacott, de dochter van schenker van de kei Reg Woolacott. Zij stuurde hem de nodige documenten en souvenirs van haar overleden vader, waarmee hij zijn verhaal kon afronden. Het bezoek aan Amersfoort was voor haar dan ook waardevol. "Het was een zeer emotionele tijd voor mij om de plek te bezoeken en te zien wat mijn vader had bereikt."
(Artikel gaat verder onder de foto).
Bart Beeftink signeert zijn boek voor Sally Woolacott.
Bart Beeftink signeert zijn boek voor Sally Woolacott. © Bart Beeftink privé archief
Sally Woolacott denkt bovendien dat het boek van Beeftink belangrijk is voor de geschiedenis van Amersfoort. Door zijn boek is er namelijk ook meer onderzoek gekomen naar de geschiedenis van andere keien in Amersfoort. Ze hoopt dan ook dat er meer aandacht komt voor de enorme stenen die de stad rijk is. Daarom heeft ze de VVV voorgesteld om op toekomstige stadsplattegronden aan te geven waar de rotsblokken te vinden zijn.
Videojournalist Rob Lampe sprak een jaar geleden met Bart Beeftink.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.