VNG adviseert gemeenten om financiële tekorten zichtbaar te maken

Amersfoort/Leusden - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert haar leden om in de begroting vanaf 2026 de financiële tekorten duidelijk te laten zien, meldt het ANP. Zo kunnen de gemeenten aan het Rijk laten merken dat ze niet genoeg geld hebben om hun taken uit te voeren.
Het advies is ongebruikelijk en uitzonderlijk, zo zegt directeur van de VNG, Leonard Geluk, in een brief aan de leden. Het presenteren van een niet-sluitende meerjarenraming past eigenlijk niet in het voor gemeenten gebruikelijke degelijke financieel beleid", aldus Geluk. "Het is echter een uitzonderlijke situatie waarin gemeenten zich nu bevinden."
Meer bezuinigingen voorkomen
Door een niet-sluitende begroting te maken, kunnen "de gevolgen van de keuzes van het kabinet te laten zien". Ook wil de VNG zo voorkomen dat er meer bezuinigingen in gang worden gezet.
Gemeenten halen een aanzienlijk deel van hun inkomsten uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. De VNG wil dat er vóór de miljoenennota duidelijkheid is over de gevolgen van de bezuinigingen.
Structureel tekort in Amersfoort
Amersfoort dreigt vanaf 2026 aan te lopen tegen een structureel begrotingstekort van zo’n vijftien tot dertig miljoen euro, als er niet tijdig wordt ingegrepen. Het college van burgemeester en wethouders zei in mei dat de financiële positie op dit moment nog gezond genoeg is om het coalitieakkoord uit te voeren, maar dat er eigenlijk geen ruimte is voor nieuwe extra uitgaven.
In Leusden is het perspectief voor 2026 en daarna nog onzeker. Het gemeentebestuur is wel op zoek naar meer geld om de weer uitdijende ambtelijke organisatie te bekostigen. Wethouder Wim Vos verwees daarbij onlangs nog naar de verwachtingen dat de gemeentelijke financiën met name vanaf 2026 in woelig vaarwater terecht gaan komen.