Leusden waarschuwt voor nieuwe trend: het stelen van apparatuur voor de landbouw

© RTV Utrecht
Leusden - De gemeente Leusden heeft in samenwerking met de politie een aantal waarschuwingsborden geplaatst op het platteland in de buurt van Leusden. In de omgeving van Achterveld en Stoutenburg zijn in de afgelopen weken meer dan tien landbouwdiefstallen gepleegd.
Het lijkt een soort nieuwe trend binnen de criminaliteit: het stelen van landbouwapparatuur. Tractors, oogstmachines en aanhangwagens zijn het doelwit van deze dieven. De machines hebben een hoge aankoopprijs en kunnen daarom voor een goed bedrag doorverkocht worden op de zwarte markt. De vraag in het buitenland is erg hoog, volgens de gemeente Leusden.

Open deuren en weinig toezicht

In de buitengebieden is er minder toezicht dan in drukkere gebieden. Je kunt vaak zo naar binnen lopen en vanwege de grote erven is het makkelijk om iemand die daar niet hoort te zijn, te missen. "We vragen u extra alert te zijn en bij verdachte situaties direct 112 te bellen," laat de gemeente weten.
Er worden weleens vaker waarschuwingsborden in buitengebieden geplaatst, al lijkt deze golf van diefstallen geconcentreerd te zijn op het gebied bij Leusden. Behalve waarschuwen, roept de gemeente boeren ook op om beveiligingssystemen te installeren en opslagruimtes goed op slot te doen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.