Komst van jonge asielzoekers is volgens gemeentebestuur van Leusden een voldongen feit

© Gemeente Amersfoort
Leusden - De komst van een opvangcentrum voor jonge asielzoekers aan de Speelkamp is niet meer tegen te houden. Dat schrijft het gemeentebestuur van Leusden in antwoord op schriftelijke vragen van Lokaal Belangrijk en Leusden Vooruit waar de Leusder Krant uit citeert.
Beide raadsfracties kwamen met vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het COA (het Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft een oud kantoorpand aan de Speelkamp aangekocht om daar semi-permanente opvang te realiseren van 80 zogeheten alleenstaande, minderjarige vreemdelingen (AMV’er).
(Artikel gaat verder onder de video).

Pro-actieve houding

Het college bevestigt in de beantwoording van de vragen dat de gemeente niet betrokken is geweest bij de aankoop van het pand. "Het COA heeft het pand zelfstandig verworven. Daarbij is ondersteuning van het college of ambtelijke organisatie niet aan de orde geweest".
Lokaal Belangrijk gaf eerder aan dat de ontwikkelingen harder gingen dan de gemeenteraad begin dit jaar beoogde. Toen nam de raad een breed gesteunde motie aan waarin het college werd gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om ‘100 tot 150 kansrijke asielzoekers’ duurzaam te huisvesten.
De motie nodigde uit tot een pro-actieve houding van de gemeente. Niet afwachten, maar zelf initiatieven nemen en op die manier niet overvallen worden door een besluit van het COA. Het college schrijft nu 'geen onoverkomelijke bezwaren' te zien door de beslissing. Om incidenten en overlast zoveel mogelijk te voorkomen wordt er -na de opening van de opvang op de nieuwe locatie- wekelijks een veiligheidsoverleg gehouden. Daarbij zijn de gemeente, de politie en het COA betrokken.
In september komt er een tweede informatieronde voor omwonenden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.