Gemeente koopt grond aan in Hoogland-West voor realisatie islamitische begraafplaats

Amersfoort - In het buitengebied ten westen van Hoogland, aan de Bunschoterstraat, kunnen moslims in de toekomst hun dierbaren begraven. In een persbericht meldt de gemeente Amersfoort grond te hebben aangekocht. De gemeente zocht al jaren naar een geschikte plek waar Amersfoortse moslims hun dierbaren kunnen begraven. Dat gebeurt nu op begraafplaats Rusthof maar er was behoefte aan een locatie in eigen beheer.
Begin dit jaar kwam het onderwerp volop in de belangstelling te staan toen bleek dat een jarenlange zoektocht van de gemeente naar een nieuwe locatie niets had opgeleverd. Tot grote frustratie en teleurstelling van veel Amersfoortse moslims die meeliepen met een stille protestmars richting het stadhuis.
Nu de eigenaar van de grond in Hoogland-West heeft ingestemd met de verkoop, kan de gemeente met omwonenden en andere belanghebbenden in gesprek om hun wensen, aandachtspunten en ideeën te kunnen betrekken bij het realiseren van de begraafplaats. Deze gesprekken starten na de zomervakantie.
Verbonden
Rutger Dijksterhuis, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling: “De plek waar je je dierbaren begraaft of zelf begraven wilt worden, is vaak een plek waar je je verbonden mee voelt. Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer Amersfoortse moslims in hun eigen stad begraven willen worden. We hebben niet alleen een juridische plicht als gemeente om dat mogelijk te mogelijk te maken, maar als samenleving ook een morele verplichting.”
De vraag van Nederlands moslims om in Nederland volgens islamitische gebruiken en tradities te begraven en begraven te worden, groeit. In coronatijd nam die behoefte verder toe, doordat coronamaatregelen de mogelijkheden voor repatriëring beperkten. Het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM), aanspreekpunt namens de Amersfoortse moslimgemeenschap, en het college van burgemeester en wethouders zijn sindsdien met elkaar in gesprek over een islamitische begraafplaats.
Eeuwigdurende grafrust en eigen entree
De locatie is goed bereikbaar aan de rand van het buitengebied. Het is hier mogelijk om een begraafplaats te realiseren in eigen beheer van het SvAM – zodat zij verzekerd zijn van zeggenschap over eeuwigdurende grafrust– en met een eigen entree. Beide zijn nadrukkelijke wensen van het Samenwerkingsverband.
Na de zomer worden gesprekken met omwonenden van de beoogde locatie en andere belanghebbenden georganiseerd. Daarna informeert het college de gemeenteraad over de opbrengst van de gesprekken en vraagt het college de gemeenteraad om een besluit te nemen.