Bovengemiddeld veel productie van zonnestroom in Amersfoort

© RTV Utrecht
Amersfoort - Nederland staat inmiddels in de top vijf van landen met de hoogste zonnestroomproductie in Europa sinds 2022. Amersfoort doet het bovengemiddeld goed, schrijft De Stad Amersfoort. De keerzijde is dat er zorgen zijn ontstaan over de (brand)veiligheid. Hoe terecht is dat?
Nederland is massaal aan de zonne-energie gegaan. Vooral de energiecrisis vorig jaar deed miljoenen Nederlanders voor zonne-energie kiezen. Het gevolg is dat vorig jaar de energieproductie uit zonnestroom met 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor is gestegen en vooral zonnepanelen dragen hieraan bij. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er is volgens die cijfers geen gemeente waar het zogenoemde ‘opgesteld vermogen van zonnepanelen’ niet is gestegen, maar er zijn wel grote verschillen. In Dronten was de toename met 161 megawatt (MW) het grootst met dank aan het grootste zonnepark van Nederland. Het opgestelde vermogen van zonnepanelen op woningen groeide het sterkst in Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Amersfoort is een relatief grote stijger met een plus van 32,8 Megawatt (MW), het is dan ook ruim boven het landelijk gemiddelde van 12,2.

Wat een megawatt?

Een megawatt (MW) is een eenheid voor elektrisch vermogen. Omdat een megawatt veel vermogen is, wordt de term vooral gebruikt om het vermogen van zware apparatuur, of juist de capaciteit van windmolens en elektriciteitscentrales aan te geven.

Wat kun je met een megawatt?

Een megawatt vermogen kan ongeveer 1.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. 

Brand is uitzonderlijk

Inmiddels sijpelen er steeds meer berichten door waaruit zou blijken dat zonnepanelen niet helemaal zonder gevaar zijn. De discussie is met name gevoed door de grote brand in Arnhem op 18 juni, waarbij acht woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf voorlopig onbewoonbaar zijn verklaard na een grote uitslaande brand.
In dit geval gaat het echter om een uitzonderlijke situatie, aangezien het dak van het complete huizenblok volledig en aaneengesloten bedekt was met zonnepanelen, die direct op een isolatielaag waren gemonteerd, zonder dakpannen eronder. Blussen bleek niet mogelijk omdat het water van de gladde panelen afdroop.
Experts zeggen in de krant dan ook dat mensen niet hoeven te vrezen voor dit onheil op hun eigen dak. Zonnepanelen kunnen zelf moeilijk, zeg eigenlijk maar niet, in brand vliegen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.