Amersfoort kreeg er dit jaar tot nu toe 389 woningen bij, bouwambitie onder druk

Aan de Bachweg in Amersfoort liet de Alliantie deze nieuwe huurappartementen bouwen
Aan de Bachweg in Amersfoort liet de Alliantie deze nieuwe huurappartementen bouwen © Nieuwsplein33
Amersfoort - In het eerste halfjaar van 2023 zijn er in Amersfoort 389 nieuwe woningen bijgekomen. Dat staat in de halfjaarlijkse voortgangsrapportage waarmee de stad en de gemeenteraad worden geïnformeerd over de woningbouwopgave. De ambitie om jaarlijks 1000 nieuwe huizen te bouwen staat onder druk.
In het Deltaplan Wonen is die ambitie opgenomen om de woningnood tegen te gaan. In de rapportage zegt het gemeentebestuur daarover het volgende: “De kans is aanwezig dat we deze ambitie in 2023 en 2024 helaas niet halen. Na de stijgende lijn in 2020 en 2021 is er een lastigere periode aangebroken.’ Dit komt bijvoorbeeld door de huidige economische situatie, denk aan hoge bouwkosten, energiekosten, inflatie en hogere hypotheekrente.

Verdere vertraging voorkomen

Het college van burgemeester en wethouders wil verdere vertraging in de woningbouwopgave voorkomen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van financiële middelen die de provincie en Rijksoverheid beschikbaar stellen. Verder wil het gemeentebestuur de samenwerking met corporaties en marktpartijen nog meer opzoeken, knelpunten samen met andere overheden aanpakken en op korte termijn flexwoningen realiseren.
Met flexwoningen kan de woningvoorraad worden uitgebreid, omdat ze vaak geheel of gedeeltelijk in de fabriek worden gemaakt. De bouwtijd is daardoor korter. Bovendien brengt bouwen in een fabriek minder bouwafval en overlast met zich mee. De woningen zijn verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar. Ze blijven meestal maximaal tien jaar staan. Tijdelijke woningen kunnen ook ontstaan door verbouw, bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd naar appartementen.
In de praktijk is het vaak lastig om geschikte locaties te vinden voor deze flexwoningen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.