Skatepark Vathorst flink op de schop: ‘Skaten is een van de snelst groeiende sporten’

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Een graffitiwand, compleet nieuwe onderdelen, een overkapping en meer groen, kortom: een totale metamorfose voor de Skatebaan in Vathorst. Na de aanpassingen zal het tot één van de grootste in Europa behoren. Kosten? Ruim een half miljoen euro.
Sinds de opening van het park, in 2005, is het een geliefde plek voor skaters, bmx’ers, inliners en steppers uit de stad en ver daarbuiten. Veel sporters maken regelmatig gebruik van het park. Maar dat laat ook zijn sporen na. Zo zijn sommige loszittende onderdelen gaan scheuren en is er veel versleten materiaal.
Het in 2005 geopende skatepark is dan ook hard aan een opknapbeurt toe. Skaters geven al langer aan dat er flink wat moet gebeuren. En dat wordt voor eind van dit jaar ook gedaan. Tim Koster van Skate Stichting Amersfoort is blij met de plannen. "Amersfoort wordt zo echt een stad die skaters omarmt met een uniek betonnen skatepark", zegt hij. Dat een flinke aanpassing nodig is, ziet ook de gemeente. "Skaten is een van de snelst groeiende sporten en ook in Amersfoort is er een grote community."
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De huidige situatie op het Skatepark
De huidige situatie op het Skatepark © Gemeente Amersfoort

Opknapbeurt

Al in 2021 heeft de gemeente aangegeven het park aan te willen pakken. Na een lang ontwerpproces start in september de opknapbeurt. De gebruikers van het skatepark hebben lang de tijd gehad om hun wensen kenbaar te maken. Zo werd duidelijk dat er op zeer warme dagen een schaduwplek wordt gemist en dat de stalen toestellen veel onderhoud vragen. Met al die opmerkingen in het achterhoofd is het huidige concept gemaakt.
Het nieuwe skatepark wordt daarnaast een stuk duurzamer. "Het Skatepark in Amersfoort voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd", zegt wethouder Johnas van Lammeren. In het nieuwe plan wordt het asfalt vervangen door beton, wat minder heet wordt in de zomer en wat langer meegaat. Verder komen er veel bomen. "Het wordt ook een fijne en groenere plek voor mensen die niet actief aan het skaten zijn maar bijvoorbeeld willen kijken." Het nieuwe park is straks beter bruikbaar, voor een bredere doelgroep, is de redenatie van de gemeente.
De kosten vallen wel hoger uit dan in eerste instantie berekend. Aanvankelijk was er een budget van 250.000 euro, dat gebruikt kon worden voor een renovatie. Om daarnaast te kunnen verduurzamen, stelde de gemeenteraad nog eens 350.000 euro beschikbaar.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.