Veel emoties tijdens bijeenkomst in Leusden over opvang jonge asielzoekers

De locatie waar de opvang geregeld wordt.
De locatie waar de opvang geregeld wordt. © Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Ongeveer 70 direct omwonenden van een nieuwe opvanglocatie voor jonge asielzoekers hebben maandag een informatiebijeenkomst bezocht. Het was een besloten avond maar de gemeente zegt in de Leusder Krant dat veel bezoekers hun gevoelens en gedachten duidelijk overbrachten. “Sommigen waren ook ronduit boos.”
De bijeenkomst had als doel om de direct omwonenden te informeren over wat er gaat gebeuren aan de Speelkamp 22. Vorige week werd bekendgemaakt dat de gemeente daar maximaal 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) gaat opvangen.
Dennis van Doesburg, communicatie-adviseur van de gemeente Leusden, blikt terug: “De sfeer was wisselend. Ik denk dat niemand hier echt vrolijk naar toe kwam. Sommigen waren ook ronduit boos. Maar ik heb het gevoel dat bij vertrek de meeste bezoekers in zekere zin gerustgesteld waren.’’

‘Overvaltechniek’

Niet alleen omwonenden maar ook verschillende gemeenteraadsleden zijn kritisch. Dat geldt met name voor de fracties van Lokaal Belangrijk en de VVD, zo bleek vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering. Lokaal Belangrijk-fractievoorzitter Frank de Wit sprak toen van een ‘overvaltactiek’ van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het COA kocht het leegstaande kantoorpand dat geschikt wordt gemaakt voor de opvang van asielzoekers.
Burgemeester Bouwmeester, portefeuillehouder, bracht daar tegenin dat het COA het pand ook had kunnen kopen zonder overleg met de gemeente. Hij voegde daar aan toe blij te zijn dat de gemeente zelf mede mocht bepalen voor wie er huisvesting geregeld zou worden.

‘Relatief kansrijk’

De gemeente is van plan na de zomer nog eens een inloopavond te organiseren. Gemeentewoordvoerder Dennis van Doesburg zegt dat veel mensen ten onrechte vergelijkingen maken met de overlast in Ter Apel. “Maar dat is echt een andere groep. Dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Of jongeren die bij voorbaat weten niet voor een verblijfstatus in aanmerking te komen. Die hebben niets te verliezen.’’
De jongeren die aan de Speelkamp worden opgevangen zijn juist ‘relatief kansrijk’, vult Van Doesburg aan. “Dat zijn dus jongeren die er geen belang bij hebben hun eigen glazen in te gooien door wangedrag te vertonen.’’ Dezelfde groep verblijft overigens al geruime tijd in het Van der Valk-hotel in Leusden.
De opvanglocatie opent naar verwachting begin volgend jaar de deuren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.