Burgemeester Bolsius over de complexe asielopvang: ‘Van puzzelstukje naar puzzelstukje’

Amersfoort - Terwijl de ene opvang de deuren opent, gaat de ander weer dicht. Amersfoort behoort tot de Nederlandse gemeenten die zich hard inzetten voor de opvang van asielzoekers. Een complex vraagstuk, erkent burgemeester Lucas Bolsius in een gesprek met RTV Utrecht. Maar hij ziet zeker nog het bos door de bomen. "Soms vraag je je af: is dit de ideale oplossing? Nee, denk ik dan, maar het is voor dit moment wel praktisch voor een aantal maanden. Zo gaan we van puzzelstukje naar puzzelstukje."
Vanaf vandaag worden tweehonderd asielzoekers opgevangen in een kantoor aan de Plotterweg in Amersfoort. Het gaat om een tijdelijke noodopvanglocatie om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. In hetzelfde pand verbleven eerder 250 Oekraïense vluchtelingen.
De nieuwe bewoners komen uit verschillende landen, waaronder Syrië, Jemen, Eritrea en Afghanistan. Het gaat om gezinnen met kinderen en mannen en vrouwen. Ze wachten af of ze een verblijfsvergunning krijgen. De asielzoekers worden begeleid door ervaren COA-personeel. Na 31 oktober worden ze weer op een andere locatie in het land ondergebracht.
Investeringen
De Oekraïners die in het pand aan de Plotterweg verbleven zijn op hun beurt verhuisd naar betere locaties aan de Hellestraat en Utrechtseweg. "Het pand aan de Plotterweg is nogal basic", zegt burgemeester Bolsius. "In het kantoor zijn gipsen wandjes geplaatst. In elke ruimte slapen vier mensen. Er zijn toiletten en provisorisch zijn douches geplaatst."
Niet bedoeld dus voor een langdurige opvang. "De Oekraïense vluchtelingen zijn nu naar twee andere panden in Amersfoort waar wat meer investeringen zijn gedaan zodat er ook langduriger verblijf mogelijk is. In het pand aan de Hellestraat, een oud deel van het gemeentehuis, kunnen de Oekraïners nu individueel koken. Ook hebben ze beter sanitair en hoeven ze dit met minder mensen te delen. Maar we komen voor Oekraïners nog wel tweehonderd plekken tekort. Sommigen zitten al een jaar bij particulieren en daar raakt langzamerhand ook de rek uit."
Niet alleen denken in bedden en panden
En zo blijft de burgemeester puzzelen. "We zijn nog in gesprek over het openen van een derde locatie, maar we denken niet alleen in bedden en panden, je moet ook school, zorg, werk en vermaak organiseren. Daarover zijn we ook in gesprek met Den Haag: zorg dat kansrijke asielzoekers snel aan het werk kunnen, want we zien echt dat mensen die werken sneller de taal leren en dus sneller integreren."
Bolsius staat niet alleen. "Er zijn heel veel vrijwilligers die zich om vluchtelingen bekommeren. Je hebt de Facebookgroep Amersfoort geeft thuis, mensen met kerkelijke achtergronden en de voedsel- en kledingbank. Ik ben er hartstikke trots op dat we gastvrij zijn, maar ik sluit mijn ogen niet en zie ook de emoties die er zijn. Ook in Amersfoort is de huizenmarkt gespannen en als je kind al heel lang op de wachtlijst staat voor een woning is dat niet fijn. Die discussie moet je niet wegschuiven. Daarom zijn we ook bezig met bouwen en met flexwoningen."