StadsWormerij kan doorstarten en begint crowdfunding

Amersfoort - Vorig jaar september moest de StadsWormerij haar deuren sluiten op de Oude Lageweg op bedrijventerrein Vinkenhoef. Nu starten de initiatiefnemers van de wormerij een crowdfundactie. Ze hebben vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) namelijk groen licht gekregen voor een doorstart.
Dat de nieuwe locatie voor de stadswormerij geschikt is heeft voornamelijk te maken met regelgeving. De onderneming heeft juridisch gezien een ingewikkelde positie binnen de stadslandbouw. Het valt onder de compostwetgeving en zit aan veel meer regels vast dan bijvoorbeeld een reguliere kwekerij. "We hebben drie keer de hele stad uitgekamd voor een geschikte plek. Uiteindelijk heeft de gemeente ons een kavel op de Middelhoefseweg toegewezen. Een stuk grond van een kwart hectare", vertelt Edgar van Groningen, oprichter van het bedrijf.
Een deel van de kavel wordt voor het wormenbedrijf gebruikt. Ook is er ruimte voor een andere onderneming 'Verse kliek', een kwekerij voor groente en fruit dat wordt verbouwd op compost, zoals die van de wormerij. Het initiatief is gesubsidieerd vanuit het Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling vanuit de gemeente. De onderneming wil gebruik gaan maken van een kas.
Compost als bodemverbeteraar
In de StadsWormerij zetten duizenden compostwormen groente- fruit- en etensresten om in vermicompost, ontlasting van de wormen. Het gaat om voedselresten van horeca, supermarkten, kantoren, cateraars en in de toekomst hopelijk ook van Amersfoortse huishoudens. “Een derde van ons gft-afval in het huishouden belandt nog steeds in de grijze container voor restafval en wordt vervolgens jammer genoeg verbrand”, legt van Groningen uit. "Dat komt nooit meer terug in de bodem”.
De ambities voor de wormerij zijn duidelijk. “We willen op onze nieuwe locatie als onderneming vooral kwalitatief groeien", vertelt Van Groningen. "We hopen als pioniers andere ondernemers in Nederland te inspireren. Het is namelijk juist de bedoeling dat gft-afval niet te veel kilometers hoeft af te leggen, en dus zou het mooi zijn als soortgelijke bedrijven zich verspreiden door het land."
Op dit moment gaat het meeste afval van Amersfoortse huishoudens naar afvalbedrijven in het Drentse Wijster en Wilp in Gelderland. "En dan te bedenken dat het grootste deel van het organische afval bestaat uit water. Dat houdt in dat wekelijks gewoon tonnen aan water vervoerd worden. Dat moet anders kunnen.”
Weinig wormerijen in Nederland
In Nederland wordt het composteren - zoals Van Groningen dat doet - voornamelijk op kleine schaal toegepast. Voorbeelden daarvan zijn de wormenhotels in Amsterdam en wormenbakken bij particulieren thuis. De StadsWormerij zou vooralsnog de eerste wormerij zijn die op grote schaal vermicompost gaat ontwikkelingen.
De campagne is te vinden op CrowdAboutNow.nl/stadswormerij en loopt tot en met 9 september. Als het streefbedrag behaald is, kan de StadsWormerij 2.0 begin 2024 haar deuren (her)openen.