Amersfoortse raad spreekt zich morgen uit over referendum parkeerbeleid

Gemeenteraad Amersfoort
Gemeenteraad Amersfoort © Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort beslist morgen over het zogeheten inleidend verzoek tot een referendum over het nieuwe parkeerbeleid. Er zijn 1.274 unieke handtekeningen op tijd ingediend, dat is ruim voldoende. Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat de raad akkoord gaat met een vervolgstap in dit proces.
Er zijn 615 handtekeningen nodig voor een inleidend verzoek. Er zijn er dus twee keer zoveel opgehaald. Voor de volgende stap zijn nog 4.873 handtekeningen nodig. De enige reden waarom de raad zou kunnen besluiten om niet akkoord te gaan met de volgende stap is een zogenaamde dringende reden.
Het college van burgemeester en wethouders geeft in een reactie al wel een voorzetje voor zo'n dringende reden. Omdat het een ingewikkeld besluit is, wordt het formuleren van een heldere vraag voor het referendum niet gemakkelijk. Het nieuwe parkeerbeleid bestaat volgens het college uit meerdere uitgangspunten die met elkaar samenhangen.

Speculaties

Het gaat over zowel het uitbreiden van betaald parkeren met vergunningen, als het realiseren van een dekkend netwerk van collectieve parkeervoorzieningen en ook over het beperken van de uitgifte van parkeervergunningen.
Bovendien hangen eventuele woningbouwplannen samen met het parkeerbeleid. Dat maakt het nog spannend of de coalitie deze argumenten gaat gebruiken om tegen een referendum te stemmen. Wat vervolgens speculaties kan voeden over de gedachte dat de gemeente het nieuwe parkeerbeleid er doorheen wil drukken.
De gemeente Amersfoort kent de mogelijkheid van een raadplegend referendum, waarbij de kiesgerechtigden zich kunnen uitspreken over een voorgenomen besluit. De uitslag van het referendum is niet bindend voor de raad.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.