Tijdens het Dutch Open schittert talent op het tennispark van ALTA

De finale van het Dutch Open in 2022.
De finale van het Dutch Open in 2022. © Van Mossel Kia Dutch Open
Amersfoort - Elf jaar geleden sprak Martin Bauman al de wens uit dat Amersfoort zich meer zou manifesteren op topsportgebied. In 2019 loste hij een deel van die belofte in. De Dutch Open keerde terug naar de stad. Martin zat net één dag op de stoel van voorzitter van ALTA, maar ging meteen all-in: dit is wat zijn vereniging én Amersfoort nodig had.
Door Astrid Karsten
Het Dutch Open heeft een rijke geschiedenis. In 2006 won de destijds achttienjarige Novak Djokovic er zijn allereerste ATP-toernooi. Vorig jaar wist Tallon Griekspoor zijn titel succesvol te verdedigen. Maar ook Martin Verkerk, Botic van de Zandschulp en internationale talenten zoals Holger Rune hebben in het verleden punten proberen te behalen bij dit tennisevenement. Bovendien is het Dutch Open het enige internationale graveltoernooi in Nederland. "Uiteindelijk leer je tennissen op gravel, dus dit toernooi mag nooit verdwijnen", aldus Martin Bauman.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Martin Bauman
Martin Bauman © Prive beeld
Het organiseren van een tennisevenement van dit kaliber betekent in zijn ogen echter meer dan alleen maar sport. "Topsport zorgt voor inspiratie. Het van dichtbij zien spelen van toptalenten, het zien dat het mogelijk is om op hoog niveau te tennissen, dat brengt iets teweeg bij mensen." Hoewel ALTA een groot aantal recreatieve spelers heeft, investeert de vereniging ook nadrukkelijk in de ontwikkeling van topsport. Iedere sport heeft baat bij een brede basis van (recreatieve) spelers. Bij ALTA kunnen talenten echter lang blijven en zelfs tot in de eredivisie spelen.

Schaalvergroting

De organisatie van het toernooi draagt hier ook aan bij, hoewel ALTA slechts de faciliteiten biedt. Het toernooi wordt georganiseerd door een aparte stichting onder leiding van oud-proftennisser Tom Nijssen. "Qua sponsoring en financiën is dat gewoon handiger, maar natuurlijk heeft het toernooi ook een positieve invloed op de uitstraling van de club. Ik ben er trots op dat spelers graag naar ALTA komen en dat we aantrekkelijk zijn voor bezoekers."
(Artikel gaat verder onder de foto).
De finale van het Dutch Open in 2022.
De finale van het Dutch Open in 2022. © Van Mossel Kia Dutch Open
Misschien leidt de perfecte organisatie, de goede samenwerking met ALTA en de stabiliteit van een hoofdsponsor ooit tot schaalvergroting. Een toernooi met 100 punten waar ook hoger gerankte spelers op afkomen. Dit zou wel een breuk kunnen betekenen met het sportpark op de Berg, omdat de capaciteit dan niet meer voldoende zou kunnen zijn. Bovendien zou schaalvergroting naar een 100 punten toernooi bijna een verdubbeling van het prijzengeld betekenen, wat een nog grotere financiële uitdaging met zich meebrengt.

'De nieuwe Nole'

Voor de stad kan het goed uitpakken. Uiteindelijk zijn topsportevenementen en clubs een vorm van citymarketing. "Ik denk dat Amersfoort het verdient om professionele topsport te hebben. Als wij dan in dat geval een prachtig toernooi naar de stad hebben gehaald en anderen bouwen dat verder uit, dan is dat een fantastische prestatie."
Als je Bauman er rechtstreeks naar vraagt, hoopt hij toch dat het Dutch Open een Challenger blijft. Niet alleen zodat ALTA als thuishaven van het toernooi kan dienen, maar vooral omdat het publiek er dan nog heel lang van dichtbij van kan genieten. Van topsport. Van talenten. En over 15 jaar zal zeggen: wij waren erbij toen de nieuwe ‘Nole’ geboren werd. Zomaar, hier in Amersfoort. Op dat prachtige tennispark verscholen tussen de bomen.

Het Van Mossel Kia Dutch Open vindt van 16 tot en met 23 juli plaats op het lommerrijke tennispark van ALTA aan de Meester Th. Heemskerklaan. Het Dutch Open is een zogenoemd Challengertoernooi, onderdeel van de ATP Tour. Er zijn 80 punten te verdienen en is daarmee een gewild toernooi voor top-200 spelers.

Top-50 spelers zijn uitgesloten van Challengers en Griekspoor zal derhalve niet voor de derde keer op rij de titel van het Dutch Open kunnen behalen. Wel zal er veel ander talent te bewonderen zijn, waaronder Max Houkes - vorig jaar kwartfinales - en Guy den Ouden. De 21-jarige Maarssenaar nam ALTA afgelopen seizoen regelmatig op sleeptouw in de Eredivisie.

Maar ook gevestigde namen weten Amersfoort te vinden dit jaar. Igor Sijsling, maakte vooral furore in het dubbelspel, maar deed het ook goed in het enkelspel, en Federico Delbonis (ARG), in 2016 de nummer 33 van de wereld, zullen te bewonderen zijn op de banen van ALTA.

Tickets voor het toernooi zijn te verkrijgen op https://vanmosselkiadutchopen.nl/

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.