Amersfoorts hiphoptalent wordt ontdekt bij Studio Kruiskamp: ‘Hier zitten echt supersterren’

Amersfoort - Wie nu aan Nederlandse hiphophoofdsteden denkt komt waarschijnlijk niet verder dan Rotterdam en Amsterdam. Maar dat is wel anders geweest. Als leverancier van artiesten als Diggy Dex en Bizzey, heeft Amersfoort een rijke hiphopgeschiedenis. De afgelopen jaren is het wat stiller geweest, maar daar kan Studio Kruiskamp zomaar verandering in brengen.
Hiphop bestaat dit jaar 50 jaar. Het genre is in 1973 ontstaan in New York (in de wijk the Bronx) en verspreidde zich vanaf daar over de rest van de wereld tot aan Amersfoort aan toe. Kopstukken zoals Diggy Dex en labelbaas Jiggy Djé komen uit de plaatselijke scene. De rappers zijn voorbeelden voor jongeren in de buurt.
Studio Kruiskamp begon als ontmoetingsplek in de coronatijd, vertelt initiatiefnemer Jesse van Beukering, die het samen met 033inactie opzette. "We wilden graag een plek waar jongeren naartoe konden gaan". De combinatie van die wil en een beschikbaar voormalig winkelpand, waren genoeg om Studio Kruiskamp uit de grond te stampen. "Ik heb de studio eigenhandig in elkaar gezet. We zijn nu een jaartje open en het loopt goed. Er komen aardig wat jongeren op af. We hebben ook plannen om Studio Kruiskamp uit te breiden.”
Creatieve broedplaats
033inactie zet zich in voor werkende Amersfoorters die tóch niet rond kunnen komen. Zo komen er bij Studio Kruiskamp jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Dat zijn bijvoorbeeld jongeren die even hun studie hebben gestaakt. Inmiddels is Studio Kruiskamp uitgegroeid tot veel meer dan een ontmoetingsplek. Een creatieve broedplaats voor de hiphop artiesten van de toekomst.
Hier in de studio zitten wel een stuk of vier, vijf jongens waarvan ik denk dat het echt uniek is wat ze doen.
In de studio spreken we Jouad. Hij is 17 jaar en is gestopt met zijn studie tot onderwijsassistent. Hij werkt nu bij Pepperminds en komt in het weekend bij Studio Kruiskamp. “Het maken van raps helpt mij om duidelijkheid te creëren in wat ik wil en wie ik ben als persoon. Het maken van muziek zit er bij mij vanaf jongs af aan al in. Het begon eerst met dansen en nu ben ik dus bezig met het maken van mijn eigen raps”, vertelt Jouad.
Daarbij wordt hij geholpen door Tarik Mazian. "Ik leer hier superveel. Zo leer ik veel van Tarik bij het schrijven van mijn nummers", zegt Jouad. Naast dat Tarik de jongeren in het weekend begeleidt, maakt hij zelf veel muziek, doet hij shows, en schreef hij bijvoorbeeld mee aan Bizzeys laatste album. De jongeren hebben veel respect voor Tarik. "Hij is echt de 'make it or break it guy' hier", zegt Jouad.
In de voetstappen van Tarik
Tarik: "Ik ben nu 30 en toen ik 13 was organiseerde ze in Amersfoort ook dit soort bijeenkomsten. Dat was in een jongerencentrum hier iets verderop." Ook dat ging om hiphop, waaronder rappen, maar ook graffiti en meer. "Zelf was ik toen ook al aan het schrijven. Ik kwam in aanraking met mensen die dat ook deden. Toen wist ik dat deze muziek het voor mij is."
Nu Tarik zelf jongeren begeleidt gaat het er al heel anders aan toe dan toen. "Hiphop stond toen nog in de babyschoenen, nu zie je online natuurlijk veel meer van artiesten. Dat was in mijn tijd wel anders." Naast dat de jongeren van nu veel makkelijker voorbeelden kunnen vinden, gaat de techniek ook een stuk makkelijker. "Toen ging het allemaal analoog, dat liedje wat ik toen had gemaakt heb ik dan ook nooit gekregen", vertelt Tarik lachend. "Wat ik heb geleerd wil ik graag doorgeven aan de jongeren hier. Voordat ze weg zijn hebben ze de muziek in hun telefoon en kunnen ze er lekker naar luisteren in hun oortjes onderweg naar huis."
Amersfoortse artiesten van de toekomst
De jongeren die Tarik helpt hebben dezelfde dromen als hij vroeger had. Naast dat hij ze leert wat hij weet, spoort hij ze daarom ook aan om door te leren en te investeren in hun hiphop-carrière. "Ik heb een paar jongens, waaronder Jouad, ook aangespoord om auditie te doen voor de Herman Broodacademie. Ze waren super zenuwachtig voor de auditie. Het is nu afwachten of ze toegelaten worden. Daar kunnen ze nog meer informatie over het vak krijgen."
Dat alles werpt zijn vruchten af, want Jouad weet al waar zijn ambitie ligt: "Zelf droom ik ervan om een all known artiest te worden, zoals bijvoorbeeld Ronnie Flex of Jiggy Djé." Tarik is bovendien niet de enige die hoge verwachtingen heeft van de jonge makers. "Het is tijd dat er een nieuw gezicht uit Amersfoort naar voren wordt geschoven. Het is niet om flauw te doen, maar er zitten hier echt een hoop supersterren. Hier in de studio zitten wel een stuk of vier, vijf jongens waarvan ik denk dat het echt uniek is wat ze doen."