Provincie Utrecht maakt excuses voor slavernijverleden: 'Laten we onze ogen opendoen'

Diversiteitsoptocht
Diversiteitsoptocht © Nieuwsplein33
Amersfoort - Tijdens de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden in Amersfoort heeft Hans Oosters, commissaris van de Koning, excuses gemaakt voor het aandeel van de provincie hierin. "Het werd tijd om te spreken. De hoogste tijd".
In zijn toespraak gaf Oosters aan dat de Staten van Utrecht, de rechtsvoorganger van het huidige provinciebestuur, een onmiskenbaar aandeel heeft gehad in de slavernij. "Het zijn deze feiten waar heel lang niet of nauwelijks aandacht voor was. Een deel van onze geschiedenis dat we hebben weggemoffeld. De waarheid waarnaar we bewust of onbewust niet wilden kijken."
Hans Oosters en Lucas Bolsius
Hans Oosters en Lucas Bolsius © Nieuwsplein33
Ook benoemde de commissaris van de Koning dat het verleden nog altijd invloed heeft op de dag van vandaag. Hij sprak over ongelijke kansen, racisme, uitsluiting en gevoelens van minderwaardigheid. "Sociale en maatschappelijk ongelijkheid trekken diepe sporen in het hier en nu en hebben wortels in het slavernijverleden."

Blijvend aandacht

De Provinciale Staten van Utrecht hebben besloten om het officiële herdenkingsjaar slavernijverleden - dat morgen van start gaat - aan te grijpen om blijvend aandacht te geven aan het verleden. Dat gebeurt samen met veel maatschappelijke en culturele partners en instellingen. Ook wordt er verder onderzoek gedaan naar de doorwerking van het slavernijverleden.
Onlangs besloot het college van burgmeester en wethouders in Amersfoort om onderzoek te laten doen naar de rol van het stadsbestuur in de internationale slavenhandel. Op basis van dit onderzoek besluit het college over verdere stappen richting het aanbieden van excuses.
De herdenking in De Nieuwe Stad vanmiddag begon met een diversiteitsoptocht vanaf de Hof. Rond 19.00 uur kunnen belangstellenden meelopen naar het Lieve Vrouwekerkhof. Het Ndlovu Youth Choir opent daar het Herdenkingsjaar Slavernijverleden Amersfoort. Dat gebeurt gelijktijdig met de opening van muziekfestival Dias Latinos.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.